Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić VIDEO Obilježavanje 31. obljetnice osnutka IX. bojne HOS-a: Orio se poklič 'Za dom spremni'

VIDEO Obilježavanje 31. obljetnice osnutka IX. bojne HOS-a: Orio se poklič 'Za dom spremni'

'Spomenik HOS-u smeta mrziteljima Hrvatske'

11.30 sati Splitom 3 ponovno se orio poklič 'Za dom spremni'.

'Neka se stide sve kukavice, dezerteri ljubitelji zločinačke crvene zvijezde koji danas pljuju po HOS-u. Spomenik HOS-u smeta mrziteljima Hrvatske. Spomenik podignut u čast regularnoj postrojbi iz Domovinskog rata. Može li niže?', kazao je pukovnik Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

'Danas više nego ikada Hrvatska vapi za ljudima koji će njom upravljati. Hrvatskoj je potrebna lustracija kako na vlasti ne bi bili oni koji su se teško ogriješili o zakone, javni moral i čast. Na nama je i dalje boriti se kako bi Hrvatska bila po mjeri naših sinova i kćeri. Bojovnici HOS-a u rat su išli s pjesmom - Mi smo za dom spremni danas život dati jer svetinje naše su Bog i Hrvati', poručio je Skejo. 

Podsjetio je kako je njegova bojna rođena u Domovinskom ratu, nametnutom od velikosrpskog agresora, odrasla u nepravednoj borbi, bila je noćna mora za četnike i zlotvore. 

'Glavom bez obzira bježali su pred tom postrojbom svi mrzitelji Hrvatske. Kao i u svakom osloboditeljskom i pravednom ratu tako i u ovom našem najbolji položili su svoje živote za slobodu i nezavisnost hrvatske države. Ne može se pobijediti narod i vojsku koja brani svoju zemlju. Njihovi komunistički ideolozi i srodna im braća četnici počinili su strašne zločine u našoj domovini. Ne samo da nisu kažnjeni. Jedan dio njih danas sudjeluje u vlasti države protiv koje se borio. Umjesto da Hrvatsku predstavljaju oni koji su na svojim leđima iznijeli Domovinski rat, imamo šizofreniju situacije. Državni dužnosnici umjesto da rješavaju goruća pitanja, javno se svađaju pokazujući koliko su nesvjesni žrtve hrvatskih branitelja. 

'Prije 81 godinu stvorena je NDH. Pa i da nema nas nasljednika, sinova i unuka tih hrvaskih vojnika koji su stvarali hrvatsku državu. Da je Hrvatska zemlja kako bog zapovijeda, govorilo bi se o tom povijesnom datumu. Govorilo bi se o ljubavi koju su Zagrepčani, Hrvati osjećali. Kažu 200.000 Zagrepčana je tada izašlo proslaviti uspostavu NDH. Da nema nas, to je povijesni značaj. Jesmo li mi u takvoj situaciji da ne smijemo o tome govoriti? Da me vitez upozorava, daje mi poseban zadatak. Razmislio sam dobro što reći. Da ne bi reka jednu rič koja bi naštetila HOS-u ili Hrvatskoj. Razmišljao sam što govoriti da bude jasno i prihvatljivo svim Hrvatima i onima koji su rušil hrvatsku državu od 1941. do 1945., a 1991. nisu imali hrabrost srušiti hrvatsku državu, a navijali su za one protiv kojih smo se mi borili. Bit ćemo tolliko veliki mi HOS-ovci pa ćemo probat reći i nešto što je njima prihvatljivo. Kad smo mi Hrvati bili složni, kad smo slavili uspjeh nogometne reprezentacije. Ono što Hrvate povezuje je ratništvo. Hrvati su veliki ratnici, to je općehrvatska karakteristika pa i onih s crvenom zvijezdom na čelu junaštva je bilo i kod njih, ali ne i pameti i domoljublja.

Kroz povijest najvrjednija hrvatska postrojba je ustaška Crna legija. Partizani su imali neke druge. Domobrani kažu da je najbolja 42. domobranska Vražja divizija. Međutm, rekoše Ante Prkačin je nacionalist jer je rekao da je Crna legija najbolja postrojba. Ja sam nacionalist. Ja sam ponosan i na junaštvo 9. dalmatinske partizanske brigade s čijom se idejom ni najmanje ne slažem. Ja kao hrvatski nacionalist, meni je srce veliko. Kad usporedite sport i rat to vam je jako slično. Sport je nastavak rata drugim sredstvima. S nestrpljenem čekamo da znanost kaže istinu, što je bilo od 41. do 45. godine. Prijatelji i braćo, budite za dom spremni i za sve ono što Hrvatsku čeka u idući danima', poručio je general Ante Prkačin istakivši kako nema ratišta gdje IX. bojna nije bila te kako su joj najbolju reklamu radili upravo četnici.

Izaslanik premijera i ministra branitelja, brigadir Matko Raos je kratko poručio:

'Morate znati da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske'. 

Pozdravni govor održao je i predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske skupštine, Mate Šimundić.

Ranije objavljeno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom na Splitu 3, obilježava se 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a, u čijim je redovima za vrijeme Domovinskog rata poginulo 46 pripadnika.

Među obiteljima stradalih, predstanicima brojih udruga i institucija, cvijeće je položio i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

Proslava je započela jučer u crkvi Sv. Ante na Poljudu, a potom i u dvorani u Lori.


Vaša reakcija na temu