Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO: OPET GORI U ŽRNOVNICI Pojačavaju se vatrogasne snage na terenu

FOTO/VIDEO: OPET GORI U ŽRNOVNICI Pojačavaju se vatrogasne snage na terenu

Čeka se zora do dolaska kanadera

Izbio je u popodnevnim satima novi požar u Žrnovnici. Gori kod izvora Žrnovnice, blizu raketne baze, potvrdili su nam u Županijskom vatrogasnom centru. 

21.10 - Za sada je stanje pod kontrolom, potvrdio nam je i zapovjednik JVP Split, Mario Mikas.


21.05 - Gledati u požar, a ne moći reagirati je teško mještaninu Zdravku Peričiću, potpredsjedniku DVD Žrnovnica. Preko 40 godina je bio dobrovoljni gasitelj, branio je Podstranu u požaru prije više od 30 godina. Više prijateljima i kolegama ne može pomoći zbog zdravstvenog stanja. Poletio bi, al' supruga Ivanka je dodatni čuvar. Kako kaže, duhovito, 'stožer'.


20.55 - Pojačavaju se vatrogasne snage na terenu, sve kako bi držali liniju okrene li vjetar. S obzirom na nepristupačan teren, spojili su 'pruge' do brda. U nadi da situacija neće ići na gore, čeka se zora do dolaska kanadera.

20.10Bila sam u kući na kauču i gledala televiziju. Zove me brat i pita gdje gori. Nemam pojma, izašla sam vanka i vidjela da gori put izvora. Gore su mi djever i susjed, ovdje je moja kuća... Vatrogasci i kanaderi su brzo došli, u pet minuta...

Prije par dana je bio horor, nisam mogla zaspati do 4 ujutro. Bilo je očajno. Ležala sam na krevetu uz otvoren prozor, kad je opalio grom, skočila sam. Točno sam vidjela da je upalio požar na tri mjesta.

Vatrogasci su obranili da ne požar ne prijeđe cestu, spasili su i potok - kaže nam Ivanka.


19.55 - Digli smo odmah sve zračne i dostupne zemaljske snage. Ovo što imamo, s tim i radimo. Više nam ne treba, više i ne možemo... Ono što je u brdu, u brdu je...

Ovo dolje, oko kuća, to smo riješili. Pomogle su nam i zračne snage. Dižemo pruge u brdo. Počelo je lagano puhati, dok ne počne jače - nastojat ćemo to što više riješiti - kaže nam Ivan Kovačević, županijski zapovjednik.

Kuće u ovom trenutku nisu ugrožene, poručuje.

- Vjetar nosi od kuća u brdo. Vidjet ćemo koliko daleko će ići - dodaje.


19.40Kanaderi su morali otići, na terenu su vatrogasci. U podnožju brda su prve kuće.


18.15 - Kanader je angažiran za požarište u Dugobabama, pa je preusmjeren u Žrnovnicu gdje je izbio novi požar - rekli su nam.


Uskoro se očekuje polijetanje još tri kanadera, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Upravo je proglašeno da je lokaliziran požar koji je više dana gorio u Žrnovnici i na padinama Mosora.

Sada je izbio na drugom mjestu.


'Nema mira... Novi požar kraj izvora rijeke Žrnovnice', napisao je Mario Lolić, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnica, uz video s terena.

Vaša reakcija na temu