Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: PODGORA Stanovništvu prijete odroni, popucala je infrastruktura, nastale su poplave

VIDEO: PODGORA Stanovništvu prijete odroni, popucala je infrastruktura, nastale su poplave

'Budite pripravni na evakuaciju', poručuje načelnica

Uslijed velikih količina padalina, došlo je do mnogih odrona, puknuća infrastrukture i poplave. Poručuje to načelnica Podgore Petra Radić.

Načelnica je stanovništvu izdala niz uputa.

'Premjestite vrijedne stvari na povišena mjesta, pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora), budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije.

Ako nadležne službe pozovu na evakuaciju odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja. Ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće. Isključite glavne izvore struje, plina i vode.

Ako ste na otvorenom udaljite se od mjesta ugroženog poplavom, izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode, ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto, pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno. Ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći. 

Ako možete povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje. Slušajte obavijesti na televiziji i radiju. 

Nakon poplave surađujte sa žurnim službama u čišćenju prostora, uklanjanju lešina uginulih životinja, provedite dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, bunara i otvorenih prostora kako biste izbjegli zdravstvene rizike', poručuje načelnica Radić.

Vaša reakcija na temu