Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO-PORUKE 'Raznorazne sinkope šetaju po gradu, a naša nevina djeca stradavaju'

VIDEO-PORUKE 'Raznorazne sinkope šetaju po gradu, a naša nevina djeca stradavaju'

Lavina emocija na prosvjedu 'Danas Luka, sutra JA'

'Zagreb ima svog Luku - Ritza, Split sad ima svog Luku - Bančića. On treba biti zadnji takav Luka u našoj državi', poručila je Anka Đikić, organizatorica prosvjeda 'Danas Luka, sutra JA' koji je okupio gomilu Splićana pred splitskom Palačom pravde.

Iz niza zahtjeva iza kojih prosvjednici stoje izdvojila je ključni. Inzistiraju, naime, da se narkomanu s podebljim dosjeom koji je ugasio život mladića sudi za teško, a ne za obično ubojstvo - premda je i sam, prema njenim riječima, žrtva sustava.

'Ne ispune li se naši zahtjevi - upućeni Ministarstvu pravosuđa, Vladi Republike Hrvatske i Saboru - spremni smo ići dalje. Ići ćemo i na Markov trg ako treba. Vojska iza mene dovoljno govori. Znam koliko možemo kad se udružimo - Split to uvijek pokaže', istaknula je Đikić.

Na okupljanju nabijenom emocijama zatekli smo i Mariju Zec. Suznih očiju poručila je kako će prosvjedovati i stoput ako je potrebno.

'Šteta mladog života, on nema cijene. Ovo je stvarno žalosno. I ja imam sina, ne znam kako može završiti', podijelila je s nama svoje strahove.

Željko Zec nadovezao se konstatacijom kako su nemila događanja postala učestala. Stava je kako je potrebno ispitati gdje je 'gnjilo'.

'Nismo se danas ovdje okupili zbog ubojice našeg Luke, nego pravosuđa. Sud je, primjerice, prije dosta godina ubojicu kćerke moje prijateljice osudilo na godinu i pol dana zatvora. On dan-danas živi, a nje nema. Svi nas takvi slučajevi potresaju, barem ono što mi pratimo desetljećima. Raznorazne sinkope, horvatinčići i slični šetaju nam po gradu, a naša nevina djeca stradavaju. Ovdje sam kao majka troje djece i baka jednog unuka - sutra to može biti on',  kazala je Ljiljana Dvornik.

Na upit vjeruje li kako će prosvjed potaknuti pozitivne pomake, dala nam je do znanja kako ne gaji optimizam. Smatra, međutim, kako je izlazak na ulice prijeko potreban.

'Vidimo što se događa u Europi. Poljoprivrednici s traktorima izlaze na ulice. Kod nas je zaista vrijeme - jer po korupciji smo među prvima u svijetu - da se glas naroda čuje. Jedan put, drugi, treći... - pa se glas naroda možda stvarno čuje i ovo dođe na svoje grane. Nisam ovdje - kao ni, pretpostavljam, 99% ljudi - iz političkih pobuda, već iz humanih razloga jer danas je to bio Luka, a sutra, mlada damo, možete biti vi i vaša kolegica', upozorila je.

Damiri Ovuka neshvatljivo je da se slučaj poput smrti mladića Luke uopće može dogoditi u Splitu, divnom gradu - kako ga je opisala - punom veselja, zabave, turista, glazbe, sporta...

'Sve ide s vrha. Oglušuju se na tragediju. Netko bi stvarno trebao poduzeti nešto, i to pod hitno', konstatirala je.

Maja Kljaković-Gašpić nada se da će ova tragedija ipak biti prekretnica u (ne)funkcioniranju pravosudnog sustava. Inzistira da počinitelji zlodjela budu, kako je navela, ondje gdje im je mjesto.

'Bez obzira jesu li u pitanju 'lipe' ili 'radosti', treba im se suditi pravedno i pravodobno. Ovdje smo da bismo podržali kako Lukinu obitelj tako i sve ostale obitelji koje su izgubile drage osobe ili su u konstantnom strahu jer pravosudni sustav funkcionira kako funkcionira, odnosno ne funkcionira', zaključila je te izrazila povjerenje u nove generacije koje bi trebale učiniti društvo boljim.

Emotivne video-poruke pogledajte u nastavku!

Vaša reakcija na temu