Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Proslava svetog Dujma, nadbiskup Barišić izrazio nadu da će Split dobiti dostojnog gradonačelnika

FOTO/VIDEO Proslava svetog Dujma, nadbiskup Barišić izrazio nadu da će Split dobiti dostojnog gradonačelnika

Stigli su i ministrica Obuljen Koržinek te ministar Filipović

Nakon dvije pandemijske godine, održava se procesija za svetoga Dujma. 

Svečano misno slavlje predvodi apostolski nuncij u Hrvatskoj monsinjor Giorgio Lingua

Uoči misnog slavlja monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, čestitao je blagdan. Posljednji put je na svetkovini kao nadbiskup. Izrazio je nadu i da će Split dobiti dostojnog gradonačelnika.

- Nakon dvije godine skromnijeg slavlja, možemo izaći radosnijeg srca u prostore našega grada i svečano proslaviti našeg zaštitnika. Za nas Splićane ovo je svetkovina koja spada u kategoriju Božića i Uskrsa. Ovo je blagdan svih Splićana, svih građana. Želimo doista u toj tradiciji koja traje više od 17 stoljeća dati poštovanje sv. Dujmu, a preko njega onome za koga je on dao život. I ova tradicija je dinamična, živa. Nije ovo okamenjena povijest, niti je ovo muzej i čuvanje pepela, već dinamična i kreativna tradicija koja na svoj način i nas uvlači u tok života. I samo ono što je u tradiciji je živo i ima budućnost  - također je rekao.

Zahvalan je, dodao je, sv. Dujmu za ovih gotovo 30 godina - sedam godina pomoćnog biskupa i 22 godine ordinarija. 

- Preporučam novog biskupa Dražena sv. Dujmu jer je ovo grad sv. Dujma, a mi smo ostali siromasi. I novog gradonačelnika preporučam Dujmu da njegov grad bude doista dostojan njega i svih nas da možemo živjeti u radosti i zajedništvu. Nama je potrebno zajedništvo, a imamo pameti i potencijala da Split može biti ogledan ne samo u Hrvatskoj, nego i šire - istaknuo je Barišić.


Proslavi se pridružio i sinjski gradonačelnik, mostovac Miro Bulj

- Svim Splićanima i cijeloj Dalmaciji čestitam svetog Dujma. Nama on znači puno. Puno sreće i zdravlja, uspjeha želim od srca - poručio je.

Osvrnuo se i na kandidaturu Josipa Markotića za gradonačelnika Splita.

- Poštena je i časna osoba koja će se boriti za interese građana Splita. U to sam uvjeren i to je pokazao u ovome mandatu bez obzira na situaciju u kojoj se Split našao. Očekujem da će građani prepoznati Markotića i kandidate Mosta - kazao je.

Upitan je što ako građani budu birali između HDZ-a i Puljka.

- Mislim da je to najgora solucija. Promjene nema, to je ista priča - naglasio je. 


Od uzvanika, stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade te novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ministrica je čestitala Splićanima svetog Duju. Izrazila je zadovoljstvo zbog ponovne procesije nakon dvije godine.

- Nadamo se da će sv. Duje donijeti dobru sezonu, prosperitet i sve ono čemu se nadamo. Split je grad koji čuva svoju baštinu, drago mi je da se čuva i ovaj segment naše zajedničke duhovne, crkvene, vrijedne nematerijalne baštine - kazala je Obuljen Koržinek.

Ministar Filipović rekao je kako je sretan što je u Splitu, gradu u kojem su njegovi roditelji i njegov brat, a za koji su vezani neki od najljepših trenutaka u njegovu životu.

Komentirao je potom embargo na uvoz ruske nafte, što je odlučila Europska komisija.

- U tijeku su pregovori o šestom paketu sankcija prema Rusiji. Hrvatska ga podržava, a istovremeno vodimo računa o svim detaljima kako bi naš energetski sustav funkcionirao neometano kao i dosad. Nema nekakvih poremećaja iako se nalazimo u izazovnim vremenima. Da nije bilo intervencije Vlade, cijena goriva bila bi još veća. Rast cijena nažalost je problem cijele Europe i svijeta. Kao što smo donijeli paket mjera od 1. travnja, pratimo i analiziramo situaciju i bit ćemo uz naše sugrađane i dalje - poručio je. 


Stigao je i Nikola Grmoja

- Vlade, posebno HDZ-ove, činile su sve da Hrvatska ne bude energetski neovisna. Ostali smo bez naše najvažnije naftne kompanije Ine, ugasili smo proizvodnju u Sisku i zapravo smo se doveli u jednu ovisnu poziciju. Sada Vlada mora činiti sve što je u interesu hrvatskih građana. Dakle, od početka smo govorili da treba jasno suditi rusku agresiju na Ukrajinu, ali isto tako voditi računa o hrvatskim interesima. Vidimo koliki je rast cijena u RH i bojim se da bi takve odluke mogle još više koštati građane. Vlada mora procijeniti možemo li to izdržati - kazao je ovom prilikom.

Rekao je kako se nadaju da će nas i ovog puta turizam spasiti.

- Jadan onaj koji ovisi o turizmu, a mi nažalost ovisimo samo o turizmu. To ćemo mijenjati uskoro kada dođemo na tu poziciju - dodao je. 


Medijima se obratio i kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak.

- Svim Splićankama i Splićanima te svim gostima našega grada želim sretan i ugodan blagdan. Neka se danas lijepo provesele - poručio je Puljak.

Dodao je i kako je siguran da će Split dobiti dostojnog gradonačelnika, referirajući se na raniju izjavu nadbiskupa Barišića.


Vaša reakcija na temu