Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO S BENA Ekipa Park šume Marjan premjerila novu septičku jamu i pozvala građevinsku inspekciju
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

VIDEO S BENA Ekipa Park šume Marjan premjerila novu septičku jamu i pozvala građevinsku inspekciju

'Prevelika je da se radi bez građevinske dozvole'

Na Benama je počela izgradnja nove septičke jame za restoran, no već je došlo do problema. Danas je, naime, ekipa Park šume Marjan predvođena ravnateljem Markom Pejnovićem posjetila gradilište i utvrdila da je jama prevelika za gradnju bez građevinske dozvole. 

'Pravilnik o jednostavnim građevinama dozvoljava 27 metara kubnih, a mi smo utvrdili da se radi o jami dimenzija 5,5 sa 3,4 sa 2,4 metra, sve skupa skoro 45 metara kubnih. Pozvali smo građevinsku inspekciju, a o svemu smo izvijestili i Županiju splitsko-dalmatinsku u čijoj je nadležnosti koncesija', kazao nam je Marko Pejnović. 

Na snimkama je vidljiv i mali bager premda se u točki 5. Dopuštenja za radove županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša navodi da je zahvat potrebno izvoditi ručnim alatima, i to tako da se oštećenja prirode svedu na najmanju moguću mjeru. 

Upravni odjel propisao je ukupno 17 uvjeta za zaštitu prirode koje je koncesionar morao ispuniti prilikom zamjene postojećeg uređaja za biološko pročišćavanje, a jedan je i da se svi radovi moraju odvijati u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan. 

Bilo je planirano da se zahvat provede u razdoblju od 12. do 26. kolovoza, no koncesionar je zatražio produljenje roka do 1. listopada uz obrazloženje da nije bio u mogućnosti realizirati planirani zahvat, što mu je i odobreno. 

Cijela priča zakotrljala se prije koji mjesec nakon što je dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio katastrofalne rezultate analize fekalnog potočića koji istječe iz jame. Državni inspektorat izdao je zabranu ispuštanja sadržaja te ustanovio da koncesionar nije postupio po naloženom. 

Na inzistiranje ravnatelja Park šume od Grada Splita, koncesionar je od Grada Splita zatražio mišljenje mogu li krenuti u radove po Pravilniku o jednostavnoj gradnji. Upravni odjel za graditeljstvo proglasio se nenadležnim za konkretno pitanje, no Ivošević je koji dan kasnije pojasnio da je stav Grada Splita kako je zbog neusklađenosti s prostornim planovima koncesija na Benama nezakonita i da bi je trebalo ukinuti.




Vaša reakcija na temu