Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Brboleža VIDEO Tisuće maturanata posjetile Sveučilište u Splitu, prorektor Koceić-Bilan napravio iskorak u modelu predstavljanja studijskih programa

VIDEO Tisuće maturanata posjetile Sveučilište u Splitu, prorektor Koceić-Bilan napravio iskorak u modelu predstavljanja studijskih programa

'Prošle godine krenuli smo s pomalo avangardnom idejom…'

S oko 3000 pristiglih maturanata uspješno je realizirana još jedna Smotra Sveučilišta u Splitu. Prorektor za studente, nastavu i poslovanje Nikola Koceić-Bilan, pod čijom je palicom organizirana, ponosan je na sve što se zbivalo u njenu okviru od ponedjeljka, 4. prosinca, do petka, 8. prosinca 2023., u Zgradi triju fakulteta na kampusu. 

'Smotra nije izum Sveučilišta u Splitu, manifestacije kao što je ona organiziraju gotovo sva sveučilišta. No mi smo prošle godine krenuli s pomalo avangardnom idejom odstupanja od principa da se maturanti dovedu u centar grada ili sajamski prostor kako bi dobili informacije o studijskim programima. Doveli smo ih, naime, u srce sveučilišta, u naš kampus koji je ujedno intelektualno, znanstveno i nastavno središte Dalmacije, odnosno ovoga dijela Hrvatske. Upravo na izvor u kojem se proizvodi znanost, gdje se obrazuju kadrovi. Nalazi se u samom gradu, čime se većina drugih sveučilišta ne može podičiti. Postao je pravi mali sveučilišni grad.

Na licu mjesta učenici su imali priliku dobiti ne samo informacije o studijskim programima jer njih mogu potražiti i web stranicama, već i čuti iskustva studenata koji ih pohađaju, savjete svojih potencijalnih profesora. Ujedno, uvidjeli su gdje će to točno studirati te se, kako smo im svima prvog dana osigurali besplatan ručak, uvjerili kako nam je dobra hrana u menzi', istaknuo je prorektor Nikola Koceić-Bilan. 

Odluka o organiziranju smotre u predbožićno vrijeme također nije bila slučajna. Otkrio nam je kako su htjeli dočarati ugođaj kampusa. Stoga su je, baš kao i lani, priredili pod okriljem manifestacije Advent na kampusu. 

'Prošle godine smotra je trajala samo jedan dan, a advent se produžio na desetak, što se pokazalo dobrim. Ove smo, pak, krenuli još ambicioznije. 

Program smotre proširio se tako na pet dana. Prvi je dan bio namijenjen maturantima izvan same splitske aglomeracije, pristiglo je gotovo njih 1000 s 15-ak autobusa iz svih većih urbanih središta od Zadra pa sve do Dubrovnika i susjedne Bosne i Hercegovine. Svi su putevi, dakle, vodili do kampusa.

U ponedjeljak smo tako mogli svjedočiti pravom šušuru. Maturanti su doživjeli pozitivnu energiju kampusa, čule su se samo riječi hvale. Cjelodnevna događanja zaokružio je veliki koncert Magazina na krcatom trgu pred Zgradom triju fakulteta', podsjetio je. 

U tom je kontekstu uputio zahvalu ponajprije Studentskom centru. Zahvalio je nadalje Turističkoj zajednici grada Splita te Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije koje su pripomogle u angažiranju atraktivnog izvođača te Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je pokrila troškove prijevoza za sve škole s njenoga područja.

'Pravi 'boom' bili su i preostali dani Smotre Sveučilišta u Splitu - od utorka do petka u predvečernjim terminima predstavljale su se sastavnice pojedinačno. Termini od 18 do 20 sati izabrani su kako bi se maturanti po završetku izlaganja mogli pridružiti Adventu na kampusu. Valja napomenuti i kako su sve svirke bile vrlo posjećene - kako Magazin tako i rock koncert te tamburaši. 

Da interesa neće manjkati, na Sveučilištu u Splitu znali su i ranije. Srednje škole najavljivale su im brojke učenika po pojedinim danima. Samo iz splitske regije bilo je po više od 250 zainteresiranih za, primjerice, prezentacije Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Ekonomskog fakulteta. 

'Svaka se sastavnica, stoga, na svoj način potrudila očarati ih, pridobiti, pokazati im prednosti studiranja u Splitu. Svojevrsna je atrakcija bila i dolazak hajdukovca Lovre Kalinića na predstavljanje Kineziološkog fakulteta. Impresivna je bila i predstava glumaca s Umjetničke akademije. Fakulteti smješteni u Zgradi triju fakulteta, u kojoj se Smotra Sveučilišta u Splitu odvijala, ujedno su proveli buduće studente kroz laboratorije i pokazali im najmoderniju znanstvenu opremu. Doista su svi dali svoj obol.

Nije isto kad maturanti poslušaju hladno, sterilno, neatraktivno predstavljanje i kada je sve živo, razigrano, kad pulsira mladošću pa i, na kraju krajeva, adventskim programom. Ako netko bude na vagi, mislim da će zahvaljujući ovome prevagnuti odabir Sveučilišta u Splitu', smatra prorektor Koceić-Bilan.

Njegova je kvaliteta, siguran je, neupitna - istaknuo je kako je ono kontinuirano u samom vrhu te da nimalo ne kaska ni za Europom. Napomenuo je kako ni ne bi moglo biti visoko rangirano da studijski programi zbilja nisu izvrsni. Čak i da izuzmemo ljestvice, tablice i rangiranja, ustvrdio je kako navedeno dokazuje i feedback tržišta o kadrovima koje izbacuje na tržište.

'Posebnost je Sveučilišta u Splitu i mediteranski šarm koji je uklopljen u priču oko Studentskog centra. On doista daje sve od sebe za studente. Studentska prehrana, odgovorno tvrdim, najbolja je u Hrvatskoj, pa i šire. Trud se ogleda i u naporima sveučilišnog Studentskog zbora. Primjerice, sada je svim studentima poklonio čokolade povodom blagdana sv. Nikole, tu su i partyji dobrodošlice brucošima kao i za Valentinovo... Sve nas to izdvaja od drugih sveučilišta', kazao je prorektor. 

Premda je Smotra Sveučilišta u Splitu privedena kraju, Advent na kampusu i dalje traje, i to sve do 20. prosinca 2023., kada je kao zadnji u nizu planiran koncert Matka i Brane. Njegovu popularnost ilustrira činjenica da ondje pristiže populacija i van akademske zajednice. 

Prorektor Nikola Koceić-Bilan, svi se slažu, napravio je tako velik iskorak u predstavljanju studijskih programa, ali i obogatio spektar zabavnih aktivnosti na Sveučilištu u Splitu. Prvi je Advent na kampusu realiziran netom nakon što je stupio na tu dužnost. Što je sljedeće?

'Kad postavite standarde, svi očekuju da iz godine u godinu budete sve bolji. Obećavam da hoćemo i dogodine, vidjet ćemo još kako će to izgledati. Možda će popis izvođača biti još atraktivniji, no ne valja pretjerivati jer je prostor ipak ograničen. 

Možda ćemo napraviti i korekcije prvog dana smotre. Nije nužno da se odvija u auli PMF-a, već domaćinstvo možemo predati i fakultetima u blizini. Što se preostalih dana tiče, doima se da su rotiranje sastavnica u predvečernjim terminima i prepuštanje maturantima guštima na adventskim kućicama uz glazbu uživo bili pun pogodak', zaključio je.

Kratak pregled predstavljanja sastavnica Sveučilišta u Splitu donosimo, pak, na snimci u nastavku. Pogledajte!

Vaša reakcija na temu