Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ViK: Pročistač nema alternativu, a zbog te investicije se cijena vode neće povećati!

ViK: Pročistač nema alternativu, a zbog te investicije se cijena vode neće povećati!

Hrvatske vode financirat će izgradnju pročistača sa 70%, dok će Vodovod i kanalizacija d.o.o. sa 30%. Stoga će ViK nekih 30 milijuna kuna financirati preko EBRD-a

Iz 'Vodovoda i kanalizacije' su reagirali na očitovanje Mostovog Ante Čikotića, koji je postavio pitanje hoće li doći do povećanja cijene vode zbog toga što se kupnja pročistača financira klasičnim kreditom. Evo priopćenja iz ViK-:

- Zašto je pročistač potreban? Svi znamo kako se nalazimo na krškom području, a time je prirodna pojava, nakon obilnih kiša, zamućenje vode u slivovima Jadra. Zamućenje vode nije samo prisutno na rijeci Jadro, već i na svim krškim vodama poput Zrmanje, Krke, Cetine i Omble. No unatoč zamućenju pitke vode, i dalje pijemo - zdravstveno ispravnu vodu!

Na razini godine zamućenja budu 17 dana, a iako mutna, mikrobiološki i kemijski pokazatelji vode na splitskom području uvijek su do sada bili u referentnim vrijednostima. Naime, moramo istaknuti kako se parametri za mutnoću godinama smanjuju, do prije koju godinu su iznosili 10 NTU (nefelometrijske turbidimetrijske jedinice), dok su danas 4 NTU. Prema novom prijedlogu europske direktive one su 0,3 do 0,5 jedinica, pa je VIK dužan prilagoditi se EU direktivama i standardima. Stoga pročistač nema alternativu. Inače, malo je poznato kako je Split imao pročistač još od doba antike sve do 1953. godine, stoga nema razloga da se pogotovo zbog klimatskih promjena kojim svjedočimo, ne napravi moderna infrastrukturna građevina - pročistač u 21. stoljeću.

Projekt moderne infrastrukturne građevine - pročistača na površini od 1 hektara vrijedan je 100 milijuna kuna. U proteklih godinu dana na izvoru Jadra već su postavljeni pilot uređaji s ciljem odabira optimalne tehnologije s obzirom na ekonomske, tehničke, energetske, klimatske i druge pokazatelje. Raspisan je natječaj za idejno rješenje izgradnje infrastrukturne građevine pročistača, te je isto i izrađeno.

Za infrastrukturnu građevinu pročistača trenutno je u izradi elaborat zaštite okoliša i geodetski elaborati. Predviđamo kako će sva projektna dokumentacija biti gotova do proljeća 2020.,  a samu infrastrukturnu građevinu pročistača u optimalnim uvjetima, mogli bismo imati do 2021. godine. Poduzeti su i svi koraci i za samo financiranje projekta.

Paralelno s projektom izgradnje infrastrukturne građevine pročistača,  Vodovod i kanalizacija d.o.o. je s timom stručnjaka, a i dijelom koji su prešli iz EKO Agencije, dobili bespovratna EU sredstva za projekte vrijedne oko 3,2 milijarde kuna. Odobrenjem projekata EU je potvrdila stručnost djelatnika VIK-a. Projektima Aglomeracija Split-Solin-Kaštela-Trogir bit će osigurana priključenost na vodoopskrbu i odvodnju na postotak od 99%, a također će biti nadograđena dva pročistača otpadnih voda Stupe i Divulje te izgrađen novi na Čiovu. Također će biti sanirane i crne točke, a između ostalih i gubici u mreži. Ovo se sve financira iz Operativnog programa 2014-2020.

Odobrenjem projekata aglomeracija i drugih vodovodnih i kanalizacijskih projekata Republika Hrvatska iskoristila je sva predviđena EU sredstva koja su nam bila na raspolaganju za ovo razdoblje, te trenutno nema novaca za druge projekte.

S obzirom na sve navedene činjenice te zbog same javnosti, Vodovod i kanalizacija d.o.o. morao je pronaći drugi model financiranja za projekt vrijednosti 100 mil. kuna. Na sastanku s ministrom Tomislavom Ćorićem, direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem te gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom dogovoreno je kako će Hrvatske vode financirati izgradnju pročistača sa 70%, dok će Vodovod i kanalizacija d.o.o. sa 30%. Stoga Vodovod i kanalizacija će nekih 30 milijuna kuna financirati preko EBRD-a, što neće utjecati na povećanje cijene. Kako sada Vodovod i kanalizacija nema pročistača pa nema ni operativnih troškova, u budućnosti kada se sagradi predmetni objekt nastat će određeni operativni troškovi koje sigurno neće imati utjecaj na povećanje cijene vode prema građanima. Samo bi htjeli naglasiti da kad nastupi novi Operativni programa za razdoblje 2021-2027. moguće će biti povući retroaktivno EU sredstva za troškove od 2021. godine. 

Također, ViK je poduzeo i sve nužne korake kako bi uz Jadro, splitsko područje dobilo vodu iz još jednog pravca, za što je potpisan početkom proljeća i 'Sporazum o suradnji' za izradu idejnog rješenja. Time je u postupku izrada idejnog rješenja koje će po prvi puta u povijesti omogućiti alternativni dovod vode na splitsko područje.

Vaša reakcija na temu