Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot VILA DALMACIJA Park šuma Marjan prijavila Grad Split i gradonačelnika Ivicu Puljka za bespravnu gradnju

VILA DALMACIJA Park šuma Marjan prijavila Grad Split i gradonačelnika Ivicu Puljka za bespravnu gradnju

Podignut je optužni prijedlog i podnesena kaznena prijava

Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan podnijela je optužni prijedlog i kaznenu prijavu protiv Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka za bespravnu gradnju, odnosno, radove na vodovodno-kanalizacijskoj mreži u kompleksu Vile Dalmacija, koji su prošle godine zaustavljeni i, koliko je poznato, nisu nikad nastavljeni. O zabrani radova dosta se debatiralo i u medijskom prostoru. U Vili Dalmacija su bili zabrinuti hoće li zbog toga moći realizirati već dogovorene i zakazane manifestacije. Na kraju s tim nije bilo problema, ali jest s pravnom dimenzijom slučaja kojim se sada bave Općinski prekršajni sud i Državno odvjetništvo. 

Prijedlog i kaznenu prijavu podnio je glavni čuvar prirode Park šume. U Općinskom prekršajnom sudu optužni prijedlog zaprimili su u veljači prošle godine i do danas nije zakazana rasprava. Prijedlog je adresiran na Grad Split kojeg zastupa gradonačelnik Puljak, i to zbog zahvata bez dopuštenja Upravnog tijela Splitsko-dalmatinske Županije, što je protivno članku 144. stavku 1. Zakona o zaštiti prirode, navodi se u optužnom prijedlogu. 

Kaznena prijava prispjela je u Državno odvjetništvo tek koncem prošle godine i u njoj, se među ostalim, navodi kako je Građevinska inspekcija izvršila nadzor u travnju i kako su pokrenuli upravni postupak nakon što je konstatirano da nedostaje potvrda glavnog projekta. Pitali smo Državni inspektorat što je s tim, no ni nakon dva dana nema nikakvog odgovora. 

Ravnatelj Park šume Marjan Marko Pejnović potvrdio nam je informaciju o podignutom optužnom prijedlogu, no ne i kaznenoj prijavi.

'Točno je da je još u veljači 2022. Javna ustanova podnijela optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Splitu protiv odgovorne osobe investitora Grada Splita gradonačelnika Ivice Puljka radi izvođenja građevinskog zahvata izgradnje vodovodne, fekalne kanalizacije i hidrantske mreže u kompleksu Vile Dalmacije bez akata potrebnih za gradnju', stoji u odgovoru ravnatelja Park šume Marjan. 

No, s kaznenom prijavom nismo imali sreće. Trenutno su, naime, svi, pa i glavni čuvar prirode na bolovanju pa se usmeno nije moglo ništa doznati o prijavi, a pismenog traga o istoj, čini se, nema. 

'Rad čuvara prirode je u cijelosti od mojeg preuzimanja dužnosti bio samostalan i samim time odgovornost obavljanja bilo kakvih zadataka u ingerenciji čuvara prirode je na samim čuvarima prirode, sukladno članku 209. Zakona o zaštiti prirode. Dosadašnja praksa protokoliranja dokumenata u Javnoj ustanovi bila je na neadekvatnoj razini. Od nedavno su utvrđeni novi protokoli ulaza i izlaza dokumentacije unutar ustanove', navodi Pejnović.

Vaša reakcija na temu