VILA ZAMJENIKA RAVNATELJA POLICIJE Poreznoj plaćeno 1,3 milijuna kuna glavnice, 2 milijuna kamata otišlo u zastaru

VILA ZAMJENIKA RAVNATELJA POLICIJE Poreznoj plaćeno 1,3 milijuna kuna glavnice, 2 milijuna kamata otišlo u zastaru

Državno odvjetništvo dobilo je nove informacije o vili koja je predmet sudskog postupka

Već neko vrijeme u Splitu se sudi Borisu Kali za milijunsku štetu nanesenu bivšem partneru Austrijancu Josefu Sternu. U središtu sudskog postupka je vila Josipa Ćelića, zamjenika ravnatelja policije. Atraktivna nekretnina u Lokvi Rogoznici promijenila je prije desetak godina vlasnika za 200 tisuća eura, debelo ispod cijene i bez znanja Josefa Sterna.

Optužnicom se Kale tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Iznos štete umanjen je na posljednjem ročištu jer je novim vještačenjem vrijednost nekretnine spuštena za gotovo 200 tisuća eura s obzirom da je dio objekta nelegalan. Prvo vještačenje procijenilo je vrijednost objekta na 700 tisuća eura. Stern je vilu 2001. platio 800 tisuća eura.

Državno odvjetništvo pribavilo je od Porezne uprave dokumentaciju prema kojoj je Ćelić namirio porezni dug Sternove tvrtke Flava Linea u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, što je bila obaveza preuzeta kupovinom vile. Uplate su izvršene u svibnju i rujnu prošle godine. Porezna uprava na taj iznos je imala i hipoteku na nekretninu koja je skinuta nakon što je plaćena glavnica poreznog duga. No, kamate su otišle u zastaru. U sudski spis priložena su tri rješenja o zastari iz 2014., 2018. i 2019. godine. Prema tim podacima otpisano je više od dva milijuna kuna poreznog duga.

Kale se tereti da je ovlastio Ćelića na uknjižbu vlasništva bez plaćanja i osiguranja. Ćelić je trebao podmiriti porezni dug Flave Linee, no u optužnici iz 2017. godine navedeno je kako je ispunio tek dio koji se odnosi na plaćanje 18 tisuća eura B. J.

Kale se branio da nitko nije htio kupiti vilu opterećenu poreznim dugom, nego samo Ćelić, dok je Sterna optužio za izvlačenje novca iz tvrtke i neplaćanje obaveza. Ćelić je, pak, u razgovoru za Jutarnji list koncem 2017., kada je preuzeo PU karlovačku, ustvrdio kako ga je vila u Lokvi koštala puno više od onoga što se navodilo po medijima. Potvrdio je i da dug Flava Linee tada još nije bio plaćen i da plaćanje ni u jednom trenutku nije ovisilo o njemu, već da ga je spor sa Sternom onemogućio da namiri dug. Ćelić je tada procijenio da će ga sve koštati tri i pol milijuna kuna, no ispostavilo se da je veći dio poreznog duga otišao u zastaru.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14