Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Više od 60 manifestacija u Splitu povodom Dana grada i blagdana sv. Dujma, Pjaca nova lokacija

Više od 60 manifestacija u Splitu povodom Dana grada i blagdana sv. Dujma, Pjaca nova lokacija

'Najbogatiji i najzanimljiviji program dosad', istaknula je Alijana Vukšić

Grad Split najavio je - povodom svog dana i blagdana zaštitnika sv. Dujma - više od 60 manifestacija vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog karaktera. Ove su godine koncentrirane između 1. svibnja i 7. svibnja, no nekolicina ih je planirana prije i nakon tog perioda. 

Program službeno započinje 28. travnja devetnicom u čast sv. Dujma u katedrali, a završava 12. svibnja Međunarodnom veslačkom regatom 'Sv. Duje'. Pored tradicionalnih događanja, kao što su svečana sjednica Gradskog vijeća s dodjelom nagrada i tradicionalna procesija na sam blagdan, valja istaknuti kako će obuhvatiti i najveći broj koncerata dosad - četiri velika na Rivi te njih devet na Pjaci kao novoj lokaciji. 

Ujedno, istaknuli su iz Grada prilikom predstavljanja, u program su ukomponirane velike obljetnice poput godine Marka Marulića, stoljeća Jedriličarskog kluba 'Labud' te stote godišnjice Salona 'Galić'. Novitet je i inozemni program na Pjaci. Švicarska će, naime, kao inozemni partner pokloniti jazz koncert te otvoriti izložbu u staroj gradskoj vijećnici. Planiran je, nadalje, program gradskih ustanova u kulturi za sve uzraste - primjerice, besplatna izvedba Splitskog akvarela za umirovljenike 8. svibnja.

'Sveti Duje - uz vjersku poruku mučenika koji je umro za Krista - nosi poruku mira, zajedništva, požrtvovnosti i zalaganja za druge. Smatramo da su to vrijednosti na kojima svi trebamo raditi. Vjerski dio proslave, kako je navedeno, počinje 28. travnja devetnicom. Svake će večeri u katedrali biti misa te potom prigodan kulturno-glazbeni program. Ove godine naglasak je na obljetnici smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. U sklopu devetnice imat ćemo i predstavljanje njegove knjige o duhovnosti, nadahnute svetim pismom te samim solinskim mučenicima i sv. Dujom', kazao je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić.

Napomenuo je kako vrhunac proslave slijedi 6. i 7. svibnja. Naime, 6. svibnja održat će se svečana večernja misa i otvaranje moćnika sv. Dujma u kojem tradicionalno, još od srednjeg vijeka, sudjeluju crkvena i gradska vlast. Sljedećeg jutra u 10 sati počinje velika procesija od katedrale do prigodnog oltara na Rivi. Misu će predvoditi mons. Zdenko Križić, i to, kako je generalni vikar naglasio, prvi put kao splitsko-makarski nadbiskup. 

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, naglasila je kako su uvedene brojne novine. Napomenula je, međutim, kako je posebno veseli što je Pjaca iznjedrena kao nova lokacija. 

'Za 29. travnja, Svjetski dan plesan, prigodno je zakazan nastup Gradskog orkestra 'Imotski' uz Mažoretkinje grada Splita. Tradicionalno, 1. svibnja od 10.30 u planu je  promenada HGD-a Stjepana Radića iz Žrnovnice uz splitske mažoretkinje. Sljedećeg će se dana održati jazz koncert u organizaciji Veleposlanstva Švicarske, što znači da domaće i furešte očekuje dosta zanimljiv program. 

Također, 2. i 3. svibnja imamo tradicionalnu pučku Feštu sv. Križa u organizaciji Gradskog kotara Varoš i Turističke zajednice grada Splita. Velika manifestacija 'Neka Split s dicom piva', revijalni nastup mažoret plesa u kojem sudjeluje čak 12 gradova, planirana je 3. svibnja u 10 sati. Svojevrsno je to natjecanje i prekrasna razglednica našeg grada… Bit će puno klasičnog programa. Sve skupa završava velikim koncertom klapa u čast sv. Dujma 6. svibnja na Pjaci. Sve u svemu, ovo je prezentacija naše nematerijalne kulturne baštine nikad bogatijim i zanimljivijim programom', konstatirala je Vukšić. 

Lorena Šipić, voditeljica gradskih manifestacija ispred tvrtke Žnjan, izdvojila je i proslavu Praznika rada dječjim programom i koncertom Mjesnog odbora. Navela je kako će se 3. svibnja u večernjim satima održati koncert Četiri tenora na Pjaci te 4. svibnja, nakon Zbora HNK na Peristilu, koncert Natali Dizdar. Te će večeri na velikoj pozornici na Rivi nastupiti Vojko V. i Grše

'U nedjelju, 5. svibnja, slavimo dan Marjana. U suradnji s Park-šumom Marjan pripremamo bogat program od jutarnjih sati na raznim lokacijama, uključujući koncert klapa na Vidilici, dječji program na platou ispred ZOO-a, blues festival… Sajam Sudamja, bez kojeg ova proslava ne može proći, zakazan je za 6. i 7. svibnja. Tu su i nastupi Alena Vitasovića 5. svibnja na Rivi, Vokalista A-strane 6. svibnja te Petra Graše koji će prirediti završni uz vatromet. Pozivam sve građane i posjetitelje na zajedničku proslavu ovog komadića raja u kojem imamo privilegiju živjeti', poručila je Šipić.

Vaša reakcija na temu