Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VJEŠTAČENJE NA MARJANU 'Doznačavanje zaraženih stabala ne izvodi se sukladno Zakonu o šumama'

VJEŠTAČENJE NA MARJANU 'Doznačavanje zaraženih stabala ne izvodi se sukladno Zakonu o šumama'

Očekivano, vještačenje je ukazalo na brojne propuste u izvođenju radova proteklih mjeseci

Da se na Marjanu proteklih mjeseci nije radilo kako je trebalo, pokazalo je vještačenje vještaka Milana Arvaya, koje je naložilo Državno odvjetništvo radi osiguranja dokaza u sklopu izvida oko moguće štete velikih razmjera. 

Arvay je pregledao tek manji dio terena te utvrdio da izvođač, tvrtka Matima, ne vrši sječu i ostale radove sukladno pravilima struke. Utvrđeno je i da je napravljena šteta na šumskom zemljištu, suhozidima i podstojnom sloju grmlja i drugog raslinja te da se doznačavanje zaraženih stabala ne izvodi sukladno Zakonu o šumama. 

Radi se o inspekciji vrlo malog područja Park šume, no nalaz i mišljenje vještaka potvrdili su sve ono o čemu se pričalo otkako se krenulo s uklanjanjem stabala zaraženih potkornjakom. 

Vještačenje pruža podlogu za daljnje postupanje Državnog odvjetništva koje istražuje sušenje šume na Marjanu i aktivnosti poduzete na sanaciji katastrofalnog stanja. Zatraženo je još početkom lipnja kako bi se utvrdio broj protuzakonito posječenih stabala i opseg uništene vegetacije. Tada se razmišljalo i o tome kako bi negativan nalaz omogućio traženje privremene mjere obustavljanja radova, no radovi su u međuvremenu završeni. Posječeno je 38 tisuća stabala. 

Vaša reakcija na temu