Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlaga i plijesan su iznimno opasni za zdravlje
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Vlaga i plijesan su iznimno opasni za zdravlje

Pročitajte kako ih spriječiti

Plijesan uzrokuje astmu, alergije, bronhitis, oslabljen imunološki sustav te je općenito opasna za zdravlje. Može se spriječiti kvalitetnim ventilacijskim sustavom.

Koga najviše pogađaju problemi vezani uz plijesan?

Osobe koje imaju respiratorne bolesti, npr. alergije, kronični bronhitis i astmu, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osobe koje već imaju problema s kožom (kao što je ekcem), pacijenti na kemoterapiji i trudnice. Također ga izuzetno slabo podnose dojenčad, djeca i starije osobe. Zapravo, na sve ljude može štetno djelovati i prouzročiti dodatne zdravstvene probleme,

Zašto je plijesan opasna?

Plijesni, mikroskopske vrste gljiva, trebaju vlagu i hranu (celulozu, hranu koja se raspada) za rast. Spore plijesni, nabrekle od vode, rastu poput balona koji se napuhuju. Izlučuju probavne enzime i otrovne mikrotoksine. 

Spore plijesni iznimno lako preživljavaju. U stan se mogu unijeti s cipelama, ali mogu ući i kroz otvoren prozor. Gnijezde se u vlažnom dijelu stana i tamo se počinju razmnožavati.


Alergije su česta reakcija na plijesan. Vlaga i plijesan muče previše domova. Crna plijesan nije samo estetski problem - izrazito je štetna po zdravlje jer uzrokuje teške respiratorne probleme i negativno utječe na imunološki sustav

Plijesan i alergije

Alergije su vrlo česta reakcija na plijesan. Alergije se pojavljuju kada imunološki sustav otkrije opasnu stranu tvar (kao što su otrovne čestice u plijesni), na koju reagira oslobađanjem histamina, što izaziva alergijsku reakciju. Osim toga, spore plijesni su toliko male da lako prodiru u tijelo. 

Kada je vlaga previsoka, a kada preniska?

Ako imamo prenisku vlažnost u stanu, odnosno ispod 40%, mogu se javiti razne bolesti poput alergija, prehlada i osjećaja otežanog disanja. Zbog isušivanja zraka povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne organe. 

Međutim, ako imamo previsoku vlažnost, iznad 60%, počinje se razvijati plijesan na unutarnjim površinama. Pravi uzrok prekomjerne vlage teško je utvrditi, jer je povezan s mnogim čimbenicima. Uzroci stvaranja vlage u prostoriji su disanje, znojenje, pranje, kuhanje, pranje, sušenje rublja, nedovoljno prozračivanje... Sve to i više pomaže nakupljanju viška vlage u prostoriji.


Ako imamo previsoku razinu vlage u kućanstvu riskiramo mogućnost nastanka plijesni koja šteti našem zdravlju

U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni. Svakodnevno prozračivanje prostorija je od iznimne važnosti kako bi zrak bio kvalitetan te kako bi se izbjegla visoka vlažnost.

Kako možemo trajno ukloniti vlagu i plijesan u domu?

Zbog aktivnog načina života, u praksi je gotovo nemoguće svaka dva sata otvarati prozore i pravilno provjetravati stambene prostore. U tu svrhu netko bi trebao biti cijeli dan kod kuće. Osim toga, tako se povećavaju troškovi jer jednim provjetravanjem gubimo više toplinske energije nego radom ventilacijskog sustava u 24 sata.


Konačno rješenje protiv vlage i plijesni - ventilacijski sustav Lunos

Lunos decentralizirani sustav ventilacije osigurava dovod svježeg zraka u vaš dom dok se svi prozori i vrata mogu zatvoriti i time uštediti energiju koja bi se gubila izlaskom topline. Sustav radi tako da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna ili izravno kroz vanjsku stijenku, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice.

Sustav automatski kontrolira i održava optimalnu razinu vlage i CO2 unutar doma te se time postiže kvalitetan zrak. Znamo da svježina, odgovarajuća vlažnost i pravi omjer CO2 i kisika jačaju imunološki sustav. Kvalitetan zrak sprječava stvaranje vlage, plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšava kvalitetu života. Kvalitetan zrak  je temelj zdravog života.

Mnogi našu kupci riješili su problem s vlagom i plijesni u svojim domovima


Prednosti ventilacijskih sustava su sljedeće:

• Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni 

• Automatski uklanja ustajali zrak s neugodnim mirisima

• Uklanja suvišnu vlagu i štetne tvari te omogućuje dotok svježeg i filtriranog zraka

• Sprječava ulazak prašine, peludi i ostalih nečistoća izvana

• Ušteda energije 30 % jer se ne gubi toplina otvaranjem prozora

Lunos montaže diljem Hrvatske

Za više informacija posjetite web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.

Vaša reakcija na temu