Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com VLASNICI PRIVATNIH PARCELA NA MARJANU: 'Promijenite granice park šume i uvažite nas na južnim padinama'

VLASNICI PRIVATNIH PARCELA NA MARJANU: 'Promijenite granice park šume i uvažite nas na južnim padinama'

'Oko 60 hektara su oranice i vrtovi, a ne šuma'

Uoči javnog izlaganja Plana upravljanja park šumom Marjan za naredno desetljeće, vlasnici parcela u plućima grada obratili su se vijećnicima. Osim predstavljanja Plana, Gradsko vijeće bi se trebalo sastati sljedeći tjedan pa su privatnici, među kojima ima i bespravnih graditelja, apelirali na lokalne parlamentarce.

Kažu kako je razlog njihovog javljanja nezakonito upravljanje splitskim poluotokom Marjan, odnosno park šumom.

-  Tako je oštećeno nas više tisuća  vlasnika privatnih zemljišta koji u svom vlasništvu imamo otprilike 60 hektara zemljišta na južnim padinama Marjana, oranice, vrtovi, vinogradi, pašnjaci, koje nije šuma kako u naravi tako ni u katastru, niti je unutar šume već se nalazi uz šumu - pišu.

Problem je, tvrde,  što nikad nije provedeno usklađivanje granica park šume Marjan s hrvatskim zakonima koji poštuju privatno vlasništvo, za razliku od prijašnjeg sistema u kojem ono nije postojalo. 

- Svih 27 park šuma u Hrvatskoj su uistinu šume osim na Marjanu, te kod njih nema pravnog delikta. Poznato nam je kako je  Ustavom i EU pravima zaštićeno privatno vlasništvo, stoga vam se obraćamo u nadi da nam možete pomoći kako bi se prekinulo nezakonito upravljanje Marjanom - navode.

Smatraju da bi se to moglo riješiti ako bi vijećnici jedinice regionalne  ili lokalne samouprave zatražili od Ministarstva da se upravljanje Marjanom dovede u pravne okvire važećih zakona, te da se definiraju granice park šume i izradi novi akt po tim istim zakonima koji također štite kako park šumu tako i  privatno vlasništvo.

- Smatramo da su vijećnici dužni zahtijevati provođenje zakona, a odgovorni ga i provoditi. Na tvrdnje da se granice zaštićenog područja ne smiju mijenjati želimo vas informirati da su se mijenjale i u Jugoslaviji, a pogotovo bi se trebale mijenjati danas u demokratskom društvu koje poštuje privatno vlasništvo s obzirom na to da se situacija na terenu uvelike promijenila jer je zemljište zakonito vraćeno prijašnjim vlasnicima - mišljenja su.

Napominju da je splitski katastar odbio upisati posebni pravni režim park šume na marjanskom poluotoku jer ne vrijede akti iz Jugoslavije koja nije poznavala privatno vlasništvo. Također jer današnji zakoni točno definiraju što se može proglasiti zaštićenim područjem park šume.

Priložili su, kako kažu, mišljenje neovisnog odvjetničkog ureda koje opisuje jedini mogući način kako bi se riješio 'pravni delikt' na Marjanu. Uz to, i mapu koja će pomoći za bolje razumijevanje situacije. Pismo završavaju tvrdnjom da je svako dosadašnje upravljanje Marjanom nezakonito jer do sada nisu ispravljene temeljne nezakonitosti.

To su redom:

- Po važećem Zakonu o zaštiti prirode čl.119 park šuma može biti samo područje pod šumom i pojedino zemljište koje se nalazi unutar nje, a nikako otprilike  60 hektara  privatnog zemljišta (oranice, vrtovi, vinogradi, pašnjaci) koje se nalazi uz šumu, te koje ni u katastru ni u naravi nije šuma. Štoviše, takvo pojedino zemljište koje bi se i našlo u park šumi, a u katastru nije navedeno kao šumsko, po zakonu o šumama čl.52/5,6 može biti privedeno svrsi nekoj od namjena navedenih u katastru.

-  Vlasnik zaštićenog područja prilikom denacionalizacije je trebala postati Splitsko-dalmatinska županija. Napominjem da se sadašnja vlast u Splitu, do nedavno, dok nije došla na  vlast, zalagala da se kao vlasnik šume na Marjanu trebala upisati država, pa im je na njihov upit, DORH odgovorio da se treba upisati Splitsko-dalmatinska županija, a nikako Grad Split koji je kao vlasnik upisan i sada. Na zemljište u privatnom vlasništvu ne može se upisati ni država ni Županija jer je privatnim vlasnicima zemljište ostalo u  posjedu i  korištenju i za vrijeme prijašnjeg sistema. U tom slučaju je zakon jasan. 

- Zaštićenim dijelovima prirode može upravljati samo javna ustanova koju osniva  država ili Županija koja može prenijeti upravljačka  prava na jedinicu lokalne samouprave. Javnu ustanovu za upravljanje park šumom Marjan je osnovao Grad Split, te nikada nisu usklađena upravljačka prava s važećim zakonom o zaštiti prirode.

Kažu i da je u Hrvatskoj bilo mnogo  situacija gdje se jedinica lokalne samouprave upisala kao vlasnik zaštićenog područja i sve je riješeno te omogućeno legalno upravljanje i danas.

- Ako bi gradski ili županijski predstavnici vlasti tražili izradu novog akta o park šumi Marjan po sadašnjim, jedinim, važećim zakonima napokon bi se moglo pravno urediti stanje na Marjanu. Posebno napominjem da to ne bi bilo stvaranje građevinskih područja jer se takve stvari dalje određuju GUP-om - navodi se.

Mole, stoga, gradske i županijske vlasti da pokrenu prema Ministarstvu zahtjev za izradu novog akta za park šumu Marjan s novim granicama po hrvatskim zakonima, kako bi upravljanje Marjanom bilo zakonito. 

- Sadašnjim stanjem smo mi privatni vlasnici, vaši sugrađani, na nezakonit način teško oštećeni, što je presedan u današnjem društvu koje zakonima i Ustavom te regulativom EU štiti privatno vlasništvo kako i zaštićena područja - pišu.

Ističu i da zbog svih ovih razloga park šuma Marjan nema plan upravljanja. Drže i da će svaki doneseni plan upravljanja za park šumu Marjan biti nezakonit dok ona nije usklađena sa zakonima  i kao takav bit će  poništen.

Vaša reakcija na temu