Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić VLASNICI ZEMLJIŠTA NA MARJANU: Pejnović ne vlada materijom, poljoprivredne površine se ne mogu 'prerezati'

VLASNICI ZEMLJIŠTA NA MARJANU: Pejnović ne vlada materijom, poljoprivredne površine se ne mogu 'prerezati'

'Očito nije obišao teren i uvjerio se da su parcele uglavnom male, ograđene suhozidima i nepovoljne za mehanizaciju koju spominje'

Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu komentirali su izlaganje ravnatelja JU Park šuma Marjan, Marka Pejnovića, na Gradskom vijeću o zonaciji koja se izrađuje za Plan upravljanja.

Smatraju kako on ne vlada materijom i govori neistinu kad kaže da su oni mogli na karti zonacije 'prerezati' sve poljoprivredne površine na Marjanu jer ih nema po GUP-u.

'GUP-om je dopušteno korištenje poljoprivrednih površina na Marjanu do privođenja svrsi. Dakle, GUP prepoznaje da one postoje i kaže da se mogu koristiti. Nije istina da ih ne dopušta! To što GUP dugoročno na privatnim parcelama planira šumu, a ne piše kada i na koji način je posebna priča i u to neću ulaziti.

Kako se izrađuje zonacija piše u Smjernicama Ministarstva. GUP je samo jedan od faktora koji se uzimaju prilikom izrade. Osim GUP-a tu su još između ostalog i karta staništa Ministarstva (na njoj postoje poljoprivredne površine), način uporabe zemljišta - katastar (postoje poljoprivredne površine), ortofoto snimka (postoje poljoprivredne površine)', poručuju Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Dodaju kako je iz navedenog vidljivo da se poljoprivredne površine ne mogu 'prerezati'. 

'Ako su to mogli, zašto ih nisu jednostavno 'prerezali'? Oni bi to jedva dočekali! Zonacija nije kartografski prikaz tvojih želja, već prikaz koji se temelji na stanju u prostoru! A sad o poljoprivrednim površinama u administrativnim granicama Grada, što je za ravnatelja nedopustivo. Da, na Marjanu ih ima. Kokice, kombajni, traktori? Na Marjanu ih nikad nije bilo! To su maslinici, voćnjaci, vrtovi. Mediteranska poljoprivreda kakve ima u svakom primorskom gradu. Ravnatelj očito nije obišao teren i uvjerio se da su parcele uglavnom male, ograđene suhozidima i nepovoljne za mehanizaciju koju spominje.

Iskazivanje mržnje i neznanja prema maslinicima i tradicijskoj poljoprivredi na Marjanu koja postoji već barem 300-400 godina, o čemu su dokaz upravo suhozidi, doseže te razmjere da on govori da je za njega sve to samo za selo, a ne za grad. Nekad smo uz more imali tvornice i teške zagađivače, a poljoprivreda je zaista bila nepoželjna. Sad je paradigma obrnuta i poljoprivredne površine upravo postaju poželjne i u gradovima. One su na Marjanu i dio kulturnog dobra', zaključuju Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Vaša reakcija na temu