Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlasnici zemljišta na Marjanu: Upravni sud se proglasio nenadležnim u sporu u kojem smo tužili Županiju

Vlasnici zemljišta na Marjanu: Upravni sud se proglasio nenadležnim u sporu u kojem smo tužili Županiju

Od suda traže da naloži SD županiji da donese odluku hoće li ili neće pokrenuti usklađenje granica PŠM s važećim Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine

Iz udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu navode kako rješenje Upravnog suda potvrđuje ono što smo već i znali. 

'Ovo nije pitanje za Upravni sud nego za Visoki upravni sud. S odlukama Županijskog vijeća se ne bavi Upravni sud, nego Visoki upravni sud, gdje kroz žalbu dalje ide naš predmetni spor. Uglavnom, ovdje je riječ o administrativnom dodavanju dvaju sudova, a nikakvom odbijanju našeg Zahtjeva za usklađenje granica Park-šume Marjan sa Zakonom o zaštiti prirode', poručuju Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Tražili su od Vijeća Splitsko-dalmatinske županije da donese odluku o njihovom zahtjevu za usklađenje granica Park-šume Marjan sa Zakonom o zaštiti prirode iz 2013.

'Kako u roku od 30 dana SD županija nije donijela odluku i nije se očitovala, na temelju administrativne šutnje podigli smo tužbu pred Visokim upravnim sudom od kojeg tražimo da u skladu sa svojim ovlastima naloži SD županiji da donese odluku hoće li ili neće pokrenuti usklađenje granica PŠM s važećim Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine, odnosno donijeti novi osnivački akt koji će biti usklađen s važećim Zakonom o zaštiti prirode, jer sadašnji akt koji se upotrebljava, trenutno ne može proizvesti pravne učinke jer je donesen na temelju zakona koji su prestali važiti 2013. kada je donesen temeljni Zakon o zaštiti prirode', dodaju oni.

Tužbu su, navode, uputili Visokom upravnom sudu, koji nije odlučivao o predmetu, već ga je proslijedio Upravnom sudu u Splitu.

'Upravni sud u Splitu je 18. siječnja 2024. donio Rješenje o nenadležnosti i ostavio nam opciju žalbe Visokom upravnom sudu. To ćemo svakako i napraviti jer od početka smatramo da je Visoki upravni sud nadležan za odluke Županijskog vijeća. U predmetu rješenja su navedeni argumenti tužitelja (Udruga) i tuženika (SD županija) što je praksa suda, a ovo rješenje se ne tiče sadržaja postupka, već same procedure postupka. U prevedenom, Upravni sud se proglasio nenadležnim i kroz žalbu nas uputio na Visoki upravni sud', zaključuju iz udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu.

Vaša reakcija na temu