Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vlasnik Brodosplita na pitanje o mazutu kod Splita: Imali smo viška. Dovezli smo ga cisternama i satrali u more

Vlasnik Brodosplita na pitanje o mazutu kod Splita: Imali smo viška. Dovezli smo ga cisternama i satrali u more

Bizaran razgovor

I 24 sata nakon curenja traje sanacija velike količine mazuta koja se pojavila u moru kod splitskog škvera i Kaštelanskog zaljeva. Je li mazut škverski ili nečiji drugi - još je misterij.

U blizini je i vojna luka Lora. Iz Ministarstva obrane tvrde da nije bilo pokazatelja koji upućuju na neispravan rad termoenergetskog postrojenja, ali da su nakon curenja u odvodnom šahtu u u Lori utvrdili prisutnost male količine mazuta. Još se utvrđuje je li to povezano s onečišćenjem.

Dnevniku Nove TV javio se bivši radnik škvera koji prstom upire u Brodosplit i Tomislava Debeljaka.

'On je cijeli opasni otpad, iskopao rupe i uvalio i zakopao. I to je 10 godina već. Ja mislim da su to sad kiše i more izlokali te da je to probilo odatle', govori bivši radnik. Na pitanje je li to bio mazut, kaže: 'Bilo je svašta. Bilo je sa navoza mazuta bitumena'. Rupe se nalaze, tvrdi, u prostorima škvera.

Sve je prijavljeno Državnom inspektoratu koje će ispitati jeli curenje mazuta povezano s tim nekadašnjim kopanjem. Službe odgovornu osobu - još nisu pronašle.

O svemu je progovorio i Debeljak.

Na pitanje je li mazut koji se razlio škverski Debeljak odgovara: 'Pa evo, baš u zadnjih otprilike šest mjeseci se javilo puno profesionalnih istraživačkih novinara koji to stvarno sve u tančine provjere čije i je i kako je tako da sam odlučio govoriti baš potpunu istinu'.

'A pogotovo me onda i mama zove i kaže 'šta mi to nisi rekao'. Tako da sad, priznat ću, imali smo viška mazuta u Samoboru i u Kninu pa smo doveli dvije cisterne i to smo tu satrali unutra u more. Ali za pet godina neće toga više biti', govorio je Debeljak. 

Novinar je ponovio pitanje, je li mazut iz Brodosplita ili nije. 

'Nije to šala na stranu. Vi ste profesionalni novinar, profesionalna televizija. Moram reći istinu jer će me mama sutra opet pitati zašto to nisam rekao', nastavio je Debeljak.

Novinar ga je suočio s tvrdnjama bivšeg radnika škvera koji tvrdi da se u rupe ubacivao otpad, između ostalog i mazut.

'Nismo jednu rupu nego smo jedno sto rupa iskopali. Nismo stavili samo to. Mi vam imamo i tvornicu vijaka u Kninu koju ne radimo mehaničkim putem kao svi u svijetu nego kemijskim. Mi smo teška kemijska industrija. Onda tu tešku kemiju, zato što radimo vijke, unutra stavljamo. A sad smo isto odlučili da ćemo raditi i fuziju matice vijka pa će biti atomskog otpada', rekao je. 

Novinar ga je pitao zašto tako razgovara.

'Pa zato što sam rekao da ću konačno govoriti istinu. Mislim da je oko 20 tona, dvije cisterne. Ja sam jednu vozio, Preko noći, u četiri ujutro smo došli i istrpali smo tu i sve super', objasnio je. 

Složio se da tema razgovora nije šala.

'Da, nije. Profesionalnim novinarima uvijek ćemo reći istinu', nastavio je u istom tonu.

'Nije šala. Jel' mazut tu? Ali čistimo, to će biti riješeno', kazao je i dodao da je potkupio one koji govore da je mazut možda došao iz Lore. 

'Ali to je korupcija u Hrvatskoj. Daš nekome 100 eura i on će reći da sam to ja', govorio je. 

Na pitanje tko će platiti sanaciju, odgovara: 'Platit će država. Vi to znate, naravno. Nećemo mi platiti'.

'Vi to znate bolje. Vi ste to istraživali. Ono što je izašlo kao 5,5 milijardi kuna duga, nije. 78 milijardi kuna. Krivo ste zbrojili. Ukupno smo dužni 78 milijardi', rekao je na pitanje o stečaju Brodosplita, a o tome kakva je sudbina škvera, kaže: 'Sami znate. Već je on mrtva 10 godina. Nemamo brodova, nemamo ništa'.

Vaša reakcija na temu