Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić VODA JE ŽIVOT: Splićani piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu, a pročistač bi najranije mogli imati 2021.

VODA JE ŽIVOT: Splićani piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu, a pročistač bi najranije mogli imati 2021.

Vodovod i kanalizacija je u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije organizirao ciklus tribina, a prva je održana danas

Split bi najranije 2021. godine mogao dobiti pročistač pitke vode, rekao je Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije na prvoj tribini iz ciklusa 'Voda je život' kojeg organiziraju u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije. Na prvoj tribini raspravljalo se o kvaliteti vode u Splitu, a posebno je stavljen naglasak na mutnoću vode. U okviru rasprave zaključeno je kako Splićani piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu, ali kako treba ulagati u vodoopskrbni sustav jer, osim velikih gubitaka koji se bilježe, cilj u Europi u budućnosti je dodatno postrožiti kriterije kvalitete.

- Mutnoća vode na području Splita i okolice je problem koji je prisutan oduvijek. Na razini godine zamućenja budu 17 dana. ViK se dužan prilagoditi EU direktivama i standardima. Parametri za mutnoću se godinama smanjuju, a prema novom prijedlogu europske direktive one su 0,3 do 0,5 jedinica. To znači da je Grad Split s još devet gradova i općina koje su u našoj nadležnosti dužan izgraditi pročistač vode - rekao je Šuta i dodao kako je Vik poduzeo sve radnje po pitanju pripreme za pročistač pitke vode. 

- Postavljeni su pilot uređaji koji su nam vrlo važni za određivanje daljnjih koraka. Vjerujemo da ćemo kroz iduću godinu to privesti kraju da nam se prilikom određivanja sastava vode ne bi dogodio neki propust prilikom odabira tehnologije - kaže Šuta. 

Profesor Jure Margeta podsjetio je da je Split od antike imao pročistač pitke vode. 

- Dioklecijan je imao pročistač, imala ga je i Austrougarska kada je obnavljala vodovod, a imali smo ga mi sve do 1954. godine. Ako je njima trebalo s onakvim aktivnostima u slivu koje su bile više-manje prirodne, bez velikih industrija i zagađivača, ne vidim kako to danas nama ne bi trebao. Uređaj je odavno trebao biti u Splitu. Mutnoća je veliki i atraktivan problem jer je svima odmah jasno da nešto nije uredu s vodom, ali moramo voditi računa i o drugim stvarima koje ne vidimo, na ono što je rastopljeno u vodi i što nije tako lako otkriti bez detaljnih ispitivanja vode. Unatoč svemu, rekao bih da mi imamo dobru kvalitetu vode. Osim u onih nekoliko dana godišnje kada mutnoća naglo i brzo poraste i mi tada nismo sigurni što je još s tim zamućenjem došlo u vodoopskrbni sustav - rekao je profesor Margeta.

Mutnoća se uglavnom javlja u siječnju i studenom kada su velike oborine. Povećano zamućenje, veće od 4 NTU, u Hrvatskoj traje oko 30 dana, a ekstremne veličine (veće od 20 NTU) traju samo par dana. 

- Klimatske promjene će povećati pojavnost i veličinu mutnoće. Ova činjenica je najveći problem za izbor tehnologije uređaja ako se planira samo za izdvajanje mutnoće. Zbog toga treba planirati uređaj da osim mutnoće izdvaja i druge tvari, posebno organske - istaknuo je Margeta. 

Dr. Meri Prodan-Bedalov s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, rekla je da u mjesecima kada nema zamućenja vode Splićani piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu po svim pokazateljima.

- U toj vodi nema nikakvih opasnih kemijskih supstanci, a svi mikrobiološki pokazatelji su također ispravni. Zamućenje vode u današnje vrijeme nije prihvatljivo bez obzira može li se nešto naći u toj vodi ili ne. Osim toga, mi moramo poštovati stroge europske standarde koji kažu da zamućenja danas ne smije biti. Do 1984. Svjetska zdravstvena organizacija dozvoljavala je mutnoću od 25 NTU, pomalo se to snižavalo na 10 pa na 5. Sada je 4, ali se radi na tome da se u budućnosti smanji ispod 1. Kriteriji su sve stroži zato što je zagađenje koje nas okružuju sve veće - pojasnila je ona. 

O iskustvu gradnje pročistača pitke vode pričao je Lukša Matušić, direktor Vodovoda Dubrovnik. Naime, dubrovački je Vodovod kao odgovor na sve češća višednevna zamućenja vode glavnog izvorišta Omble pokrenuo izgradnju uređaja za pročišćavanje pitke vode.

- Nakon uspješnog odabira tehnologije putem pilot projekta, javnim natječajem je odabran izvođač radova i pokrenuta je gradnja uređaja koji je danas pred završetkom. Bilo je potrebno riješiti brojne prepreke, od problematike javne nabave preko odabira optimalnih projektantskih rješenja do nadilaženja problema u samom procesu izgradnje. Vodeća misao bila je napraviti uređaj koji će najbolje riješiti problem zamućenja, ali i druge moguće probleme s kojima bi se mogli susresti u budućnosti - ispričao je Matušić.

Zamjenik splitskog gradonačelnika, Nino Vela, osvrnuo se na navode kako su voda i zrak u Splitu loši. On kaže da to nije istina i da se takvim tvrdnjama nepotrebno plaši stanovništvo.

- Ne bismo trebali dizati paniku oko toga. Na osnovu ispitivanja stručnjaka možemo reći da nam je Bog dao jednu od najkvalitetnijih voda u Europi. Tako je i sa zrakom. Čeka nas najveći projekt kojim se Vodovod i hidrotehnička struka bavila na ovom području, a to je izgradnja potrebne infrastrukture kroz urbanu aglomeraciju. Uvjeren sam da će već dogodine Split biti veliko hidrotehničko gradilište - zaključio je Vela.

Vaša reakcija na temu