Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VODIČ ZA STUDENTE S INVALIDITETOM: U Splitu predstavljena brošura koja će pomoći studentima u cijeloj Hrvatskoj

VODIČ ZA STUDENTE S INVALIDITETOM: U Splitu predstavljena brošura koja će pomoći studentima u cijeloj Hrvatskoj

'Divim se toj snazi studenata koji imaju zdravstvene poteškoće i njihovoj želji da rastu, razvijaju se, napreduju upravo završavajući sveučilišne studije'

U SPINIT inkubatoru danas je predstavljen Vodič za studente s invaliditetom koji je rezultat zajedničke inicijative Hrvatskog studentskog zbora, Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i udruge Liberato, uz podršku Koordinacije pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju. 

Vodič za studente s invaliditetom je brošura koja pruža podršku i informacije specifično usmjerene na potrebe studenata s invaliditetom. Svrha vodiča je pružiti podršku osobama s invaliditetom u njihovim specifičnim potrebama i osigurati im pristup relevantnim informacijama. Kroz praktične savjete, objašnjenja prava i usluga te strategija za prevladavanje izazova, vodič će studentima s invaliditetom olakšati put do uspješne integracije u sveučilišno okruženje. 

- Ove godine smo radili na ovom važnom projektu koji obuhvaća sveučilišta na nacionalnoj razini. Skup je nepisanih pravila za srednjoškolce koji žele upisati fakultet, a imaju određen postotak invalidnosti. Osam sveučilišta napravilo je svoje tiskano izdanje, a u digitalnom izdanju nalazi se njih devet. Uskoro ćemo dodati i ostala sveučilišta u Hrvatskoj - objašnjava Stipo Markić, predsjednik udruge Liberato. 

Markić je i sam osoba s invaliditetom te smatra kako je studiranje jedan od važnih koraka u životu.

- Osobno bi preporučio svim osobama s invaliditetom studiranje. Ovaj vodič će im olakšati odabir i samo studiranje, a podijeljen je dva dijela. U prvom se nalaze prava i obveze koje studenti imaju prilikom upisa, ali i tijekom školovanja. Tu se nalaze informacije o stipendijama, povlasticama, prilagodbi predavanja, ispita, informacije o menzama, kao i pristupačnosti zgradama. Svako sveučilište smo intervjuirali i imali su priliku predstaviti svoje programe. Splitsko Sveučilište je među najboljim što se tiče pristupačnosti, ali moram priznati da su i ostala na dobroj razini - kazao je Stipo koji je i sam student pete godine računarstva.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić smatra kako je vodič samo jedan mali pokušaj da se studentima olakša. 

- Divim se toj snazi studenata koji imaju zdravstvene poteškoće i njihovoj želji da rastu, razvijaju se, napreduju upravo završavajući sveučilišne studije. Na ovom projektu mogli smo vidjeti jedno zajedništvo svih hrvatskih sveučilišta jer su svi sudjelovali. Studenti će kroz vodič moći saznati detalje i tako lakše odabrati studij koji je povoljniji s obzirom na njihov problem. Naša intencija je da pristup studijima, zgradama, prehrani i drugim važnim stvarima treba biti takav da oni spomenuto ne osjećaju kao problem. Osobe koje imaju problem smatram jednakopravnim, ali im moramo omogućiti da im studiranje bude gušt te da se mogu posvetiti svom cilju - naglasio je Ljutić.

Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, naglasio je kako su imali njihovu potpunu podršku za izradu vodiča.

- Zastupljena su sva sveučilišta, kao i Sveučilište u Mostaru koje je hrvatsko sveučilište u Bosni i Hercegovini. Ovakvo nešto u Hrvatskoj još nije napravljeno, na jednom mjestu nisu postojale sve informacije koje su sada objedinjene unutar vodiča. Sveučilišta rade dosta na ovu tematiku, ali svi možemo još bolje. Treba se poraditi na pristupačnosti, ali i na prilagođavanju studija za osobe s invaliditetom jer zasigurno ne mogu studirati sve studije. Ovo je jedan veliki korak i dalje ćemo se boriti da im olakšamo. Drago mi je što je inicijativa krenula iz Splita, da nije uvijek sve iz Zagreba - poručio je Šarić.

Osim tiskanog izdanja, vodič možete pronaći i u digitalnom izdanju. 

- Uskoro će biti objavljeno na službenim stranicama sveučilišta, a studenti će tamo moći pristupiti i audio verziji. To je pogotovo važno za osobe koje su slijepe - dodaje Šarić.

Vaša reakcija na temu