Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VRAĆENO IME: Postavljena ploča 'Palmina' na vrtiću na Marjanu

VRAĆENO IME: Postavljena ploča 'Palmina' na vrtiću na Marjanu

Tamarin je otišao u povijest

Od rujna će djeca na Marjanu pohađati Dječji vrtić 'Palmina'. Dosadašnje ime 'Tamarin', koje je nosio od 90-ih godina, odlazi u povijest. I krivo ime, umjesto biljke Tamaris, svjedoči kojom se brzinom brisala splitska heroina. Ploča s imenom 'Palmina' postavljena je i otkrivena u krugu obitelji i prijatelja te uz gradonačelnika Ivicu Puljka, zamjenika Bojana Ivoševića i nezavisnog vijećnika Damira Barbira koji je u ovom mandatu inicirao povratak imena.

- Drago mi je da se realizirala ideja i da smo odali počast žrtvi Palmine Piplović, da smo ispunili želju obitelji i velikog dijela građana Splita - kazao je Puljak zahvaljujući se Barbiru na inicijativi i trudu.

Ploča je postavljena bez prevelike svečanosti, tiho, jer, kako je rekao gradonačelnik, željeli su obilježiti dostojanstveno.

Duje Piplović, potomak jedinog preživjelog nećaka, otkrio je ploču s novim imenom vrtića. Emocije su svladale nećaka Radovana Piplovića koji se desetljećima bori za povratak imena. 

- Prvi gradonačelnik koji je obećao i ispunio! - kazao je. 

Među obitelji je bila i Palmina Piplović.

- Ja sam prva generacija koja je pohađala vrtić kad je promijenio ime u Tamarin. Moj sin je sad prva generacija polaznika Dječjeg vrtića 'Palmina' - osjećajna je bila majka Palmina.

Podsjetimo se još jednom hrabrog života mlade Splićanke kroz priču koju nam je uoči tužne obljetnice njenog skončanja pričao upravo njen nećak Radovan Piplović.

 
- Palmina je često bila tema razgovora u našoj obitelji, ne samo o pokretu otpora nego o svemu. Bila je najmlađe dite, mezimica, svi su je volili - pričao nam je. 

Prije rata Palmina se s bratom Špirom uključila u pokret otpora i nastavili su tijekom okupacije. Cijela obitelj se praktički pridružila u borbi za slobodu. Od osmero djece Mile Piplovića, pet sinova i tri kćeri, sedam ih je bilo u partizanima.

- Moj otac Vice, stričevi Špiro i Ivan su bili u partizanima na početku rata. Karlo, koji je igrao u RNK Splitu, zakasnio je za Prvim splitskim odredom i krenuo je sam. Uhvatili su ga Talijani, izbatinali, izmučili da se nikada nije oporavio. Cijeli život je proveo tako, nije mogao doći sebi. Špiro je, kazali su nam, skončao na Zelengori, vukovi su ga napali - ispripovjedio nam je dio tužne, ali ponosne povijesti.

Palmina je, inače, bila 'veza' za prelazak u partizane, a kobnog 7. listopada su je nacisti pratili, otkrivena je kada je jedan Nijemac dezertirao. Odvedena je u zatvor na Gripe, a isti dan su s njom obješeni njemački brijač Fritz i Nikola Zavoreo, koji su poticali Nijemce da se pridruže partizanima.

Osim prvih riječi majci kako nikoga nije izdala, poželjela je da joj uredi kosu.

'Majko, spleti me. Sutra će me ili strijeljati ili objesiti', zamolila je djevojka mamu koja joj je napravila pletenice s fjokom.

Jednu čuva nećak, a drugu teta Rina

Nakon rata Palminina obitelj je ustupila zemljište na Prvoj vidilici za gradnju vrtića. U njenu čast i gestu dobre obitelji, sve do 90-ih nosio je ime junakinje iz Varoša. Potom je promijenjeno ime u 'Tamarin', izbrisan je spomen na herojstvo.

Nepravda je ispravljena. Ranije je pokrenuo Ante Zoričić, vijećnik stranke Popravi grad iz bivšeg saziva Gradskog vijeća. Ostao je uskraćen za potpise, ali ideja nije umrla, nastavila se preko Barbira i realizirala u ovom mandatu.

Vaša reakcija na temu