Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VREMENSKA PROGNOZA: Sljedeći tjedan povratak vedrog i sunčanog vremena

VREMENSKA PROGNOZA: Sljedeći tjedan povratak vedrog i sunčanog vremena

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Danas djelomično sunčano, no nešto promjenjivije nego jučer, uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, posebice u srednjem dijelu dana. Jutarnje temperature zraka od 9 do 13°C, a maksimalne dnevne od 13 do 17°C. U prvom dijelu dana vjetar većinom slab, dok će u večernjim satima zapuhati bura.


Slaba do umjereno jaka bura zadržat će se i u ponedjeljak, kao i tendencija porasta temperatura zraka, s maksimalnim dnevnim vrijednostima između 17 i 19°C. Čini se kako će razdoblje promjenjivih vremenskih prilika konačno ostati iza nas te će ponedjeljak proći u znaku vedrog i sunčanog vremena. Tek ponegdje, a najviše u unutrašnjosti Dalmacije, moguća je mala količina kiše.

Slične vremenske prilike očekuju se i u utorak, kada će temperature zraka ponegdje još malo porasti,  a vjetar će preokrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu