Foto: Pixabay.com, Branimir Džaja VREMENSKA PROGNOZA: Sunčano i toplo

VREMENSKA PROGNOZA: Sunčano i toplo

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Danas pretežno sunčano i toplo. Jutarnje temperature zraka od 9 do 14°C, a maksimalne dnevne između 16 i 20°C. Ujutro većinom slab sjeveroistočnjak, a tijekom dana umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, mjestimice i jugozapadnjak. U večernjim satima vjetar će preokrenuti na slab sjeveroistočnjak.


U četvrtak pretežno sunčano, uz nešto više temperature zraka sredinom dana. Tijekom dana vjetrovi s mora - zapadni, jugozapadni i sjeverozapadni, a u jutarnjim i večernjim satima slab sjeveroistočnjak. Očekuje se prolazno naoblačenje u unutrašnjosti Dalmacije, uz malu vjerojatnost za malu količinu oborine.

Temperature zraka bit će u porastu i u petak, s maksimalnim vrijednostima između 16 i 21°C. U cijeloj Dalmaciji vedro i sunčano. Tijekom dana puhat će većinom slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u unutrašnjosti sjeveroistočnjak. 


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare