Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT Vrhunska sportašica iz Ukrajine stigla u Dalmaciju: 'Otac mi je u ruskom zarobljeništvu, nadam se da mi je momak živ'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Vrhunska sportašica iz Ukrajine stigla u Dalmaciju: 'Otac mi je u ruskom zarobljeništvu, nadam se da mi je momak živ'

'400 metara od mene pala je aviobomba, bilo je strašno'

Sedamnaestogodišnja Ukrajinka Nika Šurda, vrhunska sportašica, skakačica u vodu, nedavno je iz rodnog Mariupolja, grada koji više ne postoji, stigla u Zadar. Otac joj je u zarobljeništvu, a o svome momku ništa ne zna već više od mjesec dana.

Nika kaže da prije dva mjeseca nije ni pomišljala da bi moglo biti rata. Pred njom je bio život, odnedavno studentica psihologije s mladenačkim snovima, ovjenčana brojnim medaljama. No, sada joj je u glavi samo film strave koji je proživjela u Mariupolju.

- Na ulici, blizu moje zgrade, 400 metara od mene pala je aviobomba. Osjetila sam zračni val i samo se srušila na tlo. Bilo je strašno - kazala je za HRT Nika Šurda, skakačica u vodu izbjegla iz Mariupolja.

S majkom i mačkom Basijom uspjela je pobjeći. Oca su joj zarobili ruski vojnici. Nada se da će ga razmijeniti kao zarobljenika. O momku ni glasa već mjesec dana.

- U ovom trenutku imamo mnogo različitih informacija, ali sigurna sam da je moj otac u ruskom zarobljeništvu. S momkom se nisam čula već mjesec dana. On je još u Mariupolju. Nadam se da je živ, iako to ne znam - rekla je.

Kao vrhunska skakačica u vodu, u Zadru se vratila sportskoj rutini, ali samo fizički. Živi u apartmanu s deset Ukrajinaca. 

Njezina trenerica Julia prepričala je kako u Mariupolju nije bilo ni vode ni struje. Kuhalo se vani za cijelo naselje.

- Nemam vijesti o ocu. Živio je nedaleko od Mariupolja, prije mjesec dana samo smo se jedanput čuli telefonom - rekla je Nikina trenerica Julia.

Ranjeni civili u bolnicu su se dovozili kolicima iz supermarketa.

- Budući da su prometnice uništene, mnoge ranjene u prepune su bolnice dovozili kolicima iz supermarketa - ispričala je Šurda.

Prije nego što je napustila svoju zemlju, u Lavovu si je dala izraditi tetovažu - svoju Ukrajinu, s posebnim srcem, sada već gotovo potpuno uništen voljeni rodni Mariupolj.

Vaša reakcija na temu