Vruće do vikenda, zatim nestabilno

Vruće do vikenda, zatim nestabilno

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U srijedu će u cijeloj Dalmaciji biti sunčano i vruće. Temperature zraka ujutro će iznositi između 25 i 29°C, a u najtoplijem dijelu dana između 33 i 35°C. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, a u poslijepodnevnim satima uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Uz vrući dan očekuje se i vrlo topla noć, u kojoj temperature zraka u mnogim predjelima na obali i otocima neće padati ispod 26°C. 


Sunčano i vruće u cijeloj Dalmaciji bit će i u četvrtak. Najviše dnevne temperature zraka penjat će se do 35°C. Puhat će većinom slab vjetar, uglavnom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, dok će se u unutrašnjosti još samo u četvrtak zadržati bura.

U petak će duž cijele Dalmacije biti pretežno sunčano uz pojačanu naoblaku u poslijepodnevnim satima koja će najaviti nestabilnosti koje se očekuju za vikend. Bit će manje vruće u odnosu na prethodne dane, pa će temperature zraka u većini Dalmacije dosezati najviše 33°C. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, koji će u subotu okrenuti na jugo. 


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48811, "");
Pregledaj komentare