Foto: Veljko Martinović, Branimir Džaja Vruće i sparno

Vruće i sparno

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U srijedu će duž Dalmacije biti sunčano, vedro, vruće i sparno. Postoji mala vjerojatnost za jače naoblačenje i poneki lokalni pljusak u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti Dalmacije. Jutarnje temperature zraka iznosit će između 23 i 27°C, a najviše dnevne između 30 i 34°C. Puhat će većinom umjereno, na moru i nekim otocima prolazno i jako jugo. Temperatura mora ponegdje će narasti do 25°C.

Visoke temperature zraka zadržat će se i u četvrtak, s vrijednostima do 34°C. Valja naglasiti da se osim vrućih dana očekuje i niz vrlo toplih noći. Duž cijele Dalmacije puhat će slab do umjeren jugoistočnjak, a prevladavat će sunčano i vedro vrijeme. Uz temperature zraka, cijelog tjedna u porastu će biti i temperature mora koje će u četvrtak biti i iznad 25°C. 

U petak se očekuje slabljenje juga i okretanje na sjeverozapadni vjetar. Bit će sunčano i vruće, a temperature zraka porast će u odnosu na četvrtak. Očekuje se da će u unutrašnjosti Dalmacije u hladu premašivati 36°C. 

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46868, "");
Pregledaj komentare