Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: pixabay.com Vuk stigao u Brnaze i Glavice

Vuk stigao u Brnaze i Glavice

'Riječ o vuku, koji za razliku od čaglja, ima dugi rep'

Facebook grupa Selo Glavice - Sinj objavila je dva videozapisa na kojima je, kako stoji u objavi, vuk snimljen u Brnazama i Donjim Glavicama kod Piketa.


U objavi na Facebook grupi stoji i kako je tijekom zadnjih tjedana na području Donjih Glavica oko Piketa viđeno više vukova, koji se sve više spuštaju u naselja u potrazi za hranom, piše Ferata.


Prvi video snimljen je jučer u Brnazama, a drugi prije desetak dana u Donjim Glavicama kod Piketa. Naslovna fotografija snimljena je ovoga ljeta kod Troglava u Sinjskom polju.

Pokušali su saznati je li zaista riječ o vuku ili nekoj drugoj životinji. Predsjednik Lovačkog društva Sinj Ivica Maganić kazao je kako je vidio snimke te da je zaista riječ o vuku, ali je i dodao kako se vuk lako može zamijeniti s čagljem ili križancem vuka i psa:

'Mi imamo sve češće dojave o vukovima u naseljima. Populacija vuka u našim krajevima posljednjih nekoliko godina je u porastu, a u potrazi za hranom vukovi se nerijetko spuštaju i u naseljena područja. Ovo što je na snimkama lako se može zamijeniti s čagljem ili križancem vuka i pasa. Nije sve što se vidi po snimkama vuk, ali je važno upozoriti da se njihova populacija povećava', kazao je Maganić.

Predsjednik LD Sinj Ivica Maganić istaknuo je da vuk nije opasan za građane te da ne napada ljude, ali je uputio i apel uoči svinjokolje.

'S obzirom da sada ide svinjokolja, apeliram da se ostaci životinjskog otpada odlažu na propisan način. Događa se da se životinjski otpad baca svugdje, u blizini naselja, a vuk dolazi u potrazi za hranom i ne treba onda čuditi da dolazi u naseljena područja', rekao je Maganić.

Kontaktirali su i Stipu Kokića, vještaka pri Državnoj upravi za zaštitu prirodne baštine, koji nam je kazao kako je i do njega došla informacija da je na području Piketa prije nekoliko dana viđen vuk. Prema njegovim riječima nema nikakvih materijalnih dokaza da je to što je snimljeno vuk.

'To što je netko nešto vidio i snimio ne znači da je vidio vuka, jer su snimak i fotografija nejasni i ne može se sa sigurnošću reći je li zaista riječ o vuku. Na fotografiji može biti čagalj ili neki pas, kojeg je netko negdje ostavio i koji se sada vraća u naseljena područja', kazao je Kokić.

S obzirom da su se povremeno vukovi pojavljivali u blizini naseljenih područja, osobito na Mojanci i u Turjacima, zanimalo ih je kolika je vjerojatnost da je ipak riječ o vuku.

'Ako i jest vuk, to nije ništa neobično. Počele su aktivnosti lovaca, stanište vukova je narušeno i vukovi se u potrazi za mirom i sigurnošću spuštaju s planine. Sinjsko polje je koridor kojim se vukovi kreću s planine, preko Gljeva, Gale i Cetine do Mojanke. No, populacija vukova u Sinjskom polju je vrlo mala, zapravo postoji još jedan ili nijedan. Vukovi odrastaju u čoporu i dok je posljednji iz čopora živ kretat će se koridorom kojim su se kretali njegovi roditelji', kazao je Kokić.

Fotografije koje su dobili proslijedili su i poznatom sinjskom prirodoslovcu Slavenu Kardošu koji je najprije rekao da na fotografijama nije vuk već čagalj. No, nakon nekog vremena ponovo ih je nazvao i rekao da je bolje promotrio fotografije i da je ipak riječ o vuku, koji za razliku od čaglja, ima dugi rep, koji se na jednoj fotografiji jasno vidi.

Vaša reakcija na temu