Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Vukovarac Josip i Splićanin Roko na granicu Slovačke i Ukrajine dovezli humanitarnu pomoć
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Vukovarac Josip i Splićanin Roko na granicu Slovačke i Ukrajine dovezli humanitarnu pomoć

Akciju je organizirala Udruga Hrvatski vozač

Evo nas, malo smo se zadržali jer nam je putem puknula guma, rekli su nam Josip Markanović iz Vukovara i Roko Ban iz Splita koji su u petak navečer kombi s 3,5 tone humanitarne pomoći dovezli na granični prijelaz između Slovačke i Ukrajine Vyšne Nemecke.

Odmah su krenuli s istovarom no kako su u tom trenutku svi kapaciteti na samoj granici bili popunjeni volonteri koji su bili zaduženi za prikupljanje i skladištenje robe zamolili su ih da humanitarnu pomoć prevezu do središnjeg skladišta smještenog u crkvi u obližnjem gradiću Sobrance.   

- Sve su organizirale Kristina Klaiber i Sanja Lambrix Šplajt iz Udruge Hrvatski vozač, a ja sam samo odlučio odvesti pomoć do Slovačke - kaže za 24 sata skromno profesionalni vozač Josip Markanović. Društvo na putu pravio mu je Splićanin Roko Ban. Kako nam je Josip rekao iz humanitarnih udruga rekli su kako mole da im se ne dovoze lijekovi i brzo kvarljiva roba dok trebaju konzerviranu i dječju hranu, vodu i higijenske potrepštine. 

Da se ta roba troši u velikim količinama uvjerili smo se i sami jer se tijekom petka na graničnom prijelazu Vyšne Nemecke ušle tisuće ljudi. Uglavnom žene s malom djecom. Volonteri im svima odmah daju vodu, a osigurane su i pelene i higijenske potrepštine za bebe. 

Iz Hrvatske je proteklih dana više skupina građana  krenulo prema ukrajinskoj granici. Vozili su humanitarnu pomoć i potrepštine te u povratku prevozili Ukrajince u Hrvatsku.

Vaša reakcija na temu