Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
WHATSAPP INTERVJU Davor Matijević i Ivica Grubišić Gire su postavili pitanja jedan drugome, pogledajte kako političari glume novinare

WHATSAPP INTERVJU Davor Matijević i Ivica Grubišić Gire su postavili pitanja jedan drugome, pogledajte kako političari glume novinare

Dugogodišnji kotarski čelnici u novom formatu Dalmatinskog portala

Davor Matijević i Ivica Grubišić Gire su ponovno pobijedili na kotarskim izborima. SDP-ovac suvereno drži Blatine, a nezavisni Gire je trijumfalnim povratkom pokorio istok Splita, nakon što je zaključio da politička mirovina ipak nije za njega. Ipak mu je tek 68 godina.

Matijevića i Grubišića smo odabrali da budu prvi gosti u našem novoj formi - intervjuu u WhatsApp grupi. Zadatak im je bio međusobno si postavljati pitanja, a novinar Dalmatinskog portala je tu bio samo u ulozi moderatora.

Evo kako je prošla naša ćakula porukama... 

Matijević: Tko je bio predsjednik države, a tko gradonačelnik kad si prvi put postao predsjednik kotara (ili mjesne zajednice kako je to nekoć bilo)?

Gire: Do 1986. godine Sirobuja je pripadala trima mjesnim zajednicama: Stobreču, Kamenu i Mejašima. Ja sam 1986. kao tadašnji delegat u Skupštini općine Split pokrenuo inicijativu za osnivanje samostalne Mjesne zajednica Sirobuja, tako da se može reći da sam ja utemeljitelj današnjeg Gradskog kotara Sirobuja. Prije toga sam bio predsjednik Mjesne zajednice Stobreč.

Nakon Titove smrti 1980. godine uvedeno je Predsjedništvo SFRJ, a mandat predsjednika je trajao godinu dana. Svake godine su se mijenjali iz druge republike i autonomne pokrajine. Predsjednik Predsjedništva SFRJ je 1980. bio Lazar Koliševski iz Makedonije, a 1986. Sinan Hasani s Kosova.

Od 1986. do 1990. predsjednica Skupštine općine Split bila je profesorica Gordana Kosanović, a predsjednik Izvršnog vijeća SO Split bio je Srđan Kovačić. Oboje su bili krasni ljudi, a imali su veliko razumijevanje za probleme istočnih nerazvijenih i neurbanih naselja, što je meni bilo posebno važno. Druga je stvar što su tadašnji kruti zakoni njima vezali ruke da još više pomognu tim naseljima u smislu osiguravanja priključaka bespravno izgrađenih objekata na osnovnu komunalnu infrastrukturu. I ja sam tada bio delegat u SO Split.

Tadašnja Skupština općine se sastojala od tri vijeća. Društveno-političko vijeće (DPO), Vijeće udruženog rada (VUR) i Vijeće mjesnih zajednica (VMZ). A izvršna vlast je bila Izvršno vijeće koje je birala Skupština općine.

Do 1990. sam bio član Saveza komunista, a onda sam imao 10 godina stranačke pauze (lustrirao sam sam sebe). Od 2000. do 2010. sam bio u HSLS-u i to je sav moj stranački angažman. Sve drugo sam obnašao kao nestranački kandidat s raznim političkim opcijama u Gradu, a sve u interesu mojih građana i razvoja kotara Sirobuje. Ovo je za informaciju onim mojim ljubomornim političkim i inim protivnicima koji govore kako sam stalno mijenjao stranke.

Ja iman birače među svim kategorijama građana kad se radi o rješavanju komunalnih problema. A kad je u pitanju politika, onda su protiv mene i lijevi i desni. Lijevi ekstremi kažu da sam ih izdao, a desni ektremi da nisam njihov. To mi je najbolji dokaz da sam na pravom putu!

Matijević: Nisam znao to. Jesi li to prekrojio da možeš lakše pobijediti?

Gire: Sirobuju sam odvojio u samostalnu mjesnu zajednicu da bi se naselje moglo brže i bolje razvijati. I tako je i bilo. U to vrijeme se nije biralo predsjednika kao sada. Građani su birali Skupštinu Mjesne zajednice na kojoj se birao predsjednik, a Skupština je birala i Savjet Mjesne zajednice. Skupština se birala na delegatskom principu. U nju su svoje članove delegirale društveno-političke organizacije (DPO) koje su djelovale na području Mjesne zajednice, te kulturna i sportska društva i klubovi.

DPO su sačinjavali: Osnovna organizacija Saveza komunista (OO SK), Savez boraca (SUBNOR), Socijalistički savez radnog naroda (SSRN), Omladinska organizacija, Savez rezervnih vojnih oficira i Aktiv žena.

Matijević: Koliko si glasova najviše dobio na nekim kotarskim izborima?

Gire: Najviše sam dobio oko 800 glasova. Na Sirobuji je uvijek izlaznost bila dobra u odnosu na mnoge druge kotareve. U postotku sam uvijek dobivao između 60 i 80 posto.

Matijević: S kojim gradonačelnikom si najbolje surađivao?

Gire: Opari sam bija savjetnik za komunalu i odlično smo surađivali u zadanim okolnostima. A kao predsjednik Gradskog kotara sam najbolje surađivao s Kerumovim zamjenikom za komunalu Jurom Šundovom. Tada je Sirobuja doživjela komunalno-infrastrukturni preporod. A prije toga sam odlično surađivao s uspješnim gradonačelnikom Nikom Grabićem.

Matijević: Na što si najviše ponosan što si napravio za Sirobuju?

Gire: Ponosan sam na sve, a posebno na izgradnju kompletno nove komunalne infrastrukture prije 10-ak godina, koja je preporodila Sirobuju i učinila je urbanim naseljem poželjnim za život.

Matijević: Je li istina da znaš točno svakog birača koji nije glasao za tebe? Ha, ha...

Gire: Ha, ha, to je urbana legenda, a ja to ne smijem javno priznati.

Matijević: Jesi ikad bio blizu poraza?

Gire: Ne. Uvijek sam ima komotnu većinu. I kad je na kotarskim izborima znalo biti po pet lista, ja sam uvijek dobivao puno više nego oni svi skupa. Interesantno je to da je na izborima znalo biti i stranačkih i nezavisnih lista, ali ja nikad nisam mogao s nikim poslije izbora koalirati jer su svi bili protiv mene i zato sam uvijek morao imati većinu. Ha, ha.

Gire: Koje godine si ti došao na čelo svoga kotara? Bit će to bilo 2014. godine?

Matijević: Je, 2014. Zvuči totalno beznačajno kad uspoređujem s tobom. Zanimljivo je da sam tada osvojio tri mandata s 250 glasova, a da je HDZ bio najbolja lista s 307 glasova. Omjer je bio 3:3 i odlučivala je majka koja je sa svojom listom osvojila jedan mandat. Već na idućim izborima sam imao 617 glasova te osvojenih pet mandata, što sam ponovio i sad.

Matijević: U tvom kotaru uvijek bude najveća izlaznost. Kod mene je oko 20 do 22%, što bude uvijek barem duplo više od gradskog prosjeka. Kolika je u tebe izlaznost na kotarske izbore? Mislim da ste rekorderi...

Gire: Kod mene je uvijek bila velika izlaznost. Političke stranke su imale stranačku vojsku i konstantno su imale svoje stalne birače. Međutim, meni bi redovito odgovaralo da bude što veća izlaznost jer sam kod većine građana uživao ugled i bili su sigurni da ću za kotar u svakom mandatu napraviti nešto novo. A kako inače većina građana nije u strankama, onda sam ja samo trebao njih motivirati da izađu na izbore. Onda sam s vremenom pridobio glasače tih stranaka za sebe.  Najinteresantnije je to da imam dio birača koji na parlamentarnim izborima glasaju za svoje stranke, a na lokalnim i naročito mjesnim izborima uvijek glasaju za mene.

Matijević: Gire, je li kod tebe ikad dobila lijeva opcija na nekim parlamentarnim ili lokalnim izborima?

Gire: Ma kakvi, na parlamentarnim i predsjedničkim izborima na Sirobuji je uvijek pobjeđivao HDZ,  a na lokalnim i kotarskim izborima ona lista na kojoj sam bio ja kao nestranački kandidat.

Matijević: Je li istina da si ti zaslužan što  se telefon uveo na Sirobuji 80-ih godina? Ili da si ubrzao.

Gire: Je, istina je.

Matijević: Ti si stvorio Sirobuju, uveo im telefon, kanalizaciju, ceste... Mislim da si zaslužio kip u prirodnoj veličini!

Gire: Čak i moji protivnici govore da mi treba podigniti spomenik za sve ono što sam napravio za Sirobuju. Ja ih pitam otkud sad to, to mi nije logično od njih. A oni mi kažu da bi to učinili kako bi ga kasnije mogli srušiti kad više ne budem na vlasti.

Matijević: Nadživjet ćeš ti i te političke protivnike.

Prlić: Što kažete na Puljkovu izreku 'Ili HDZ ili Hrvatska'?

Gire: Partijska parola koja ne može dugo trajati, kao što ni inače parole bez pokrića ne mogu dugo trajati. On stalno građane plaši HDZ-om. Ubrzo će doći vrijeme da ga građani pitaju što je napravio.

Matijević: HDZ, nažalost, nije uspio pobjeći od afera koje postaju svojevrsna tradicija za njih i zapravo svi znamo što možemo očekivati od HDZ-a. Ništa se tu novo nije dogodilo. Ali to su poruke za nacionalnu politiku, a mene više brine što ćemo mi svi skupa napraviti za Split. Grad stagnira, zaostajemo za Dubrovnikom, Zadrom pa čak i Šibenikom, a to je produkt političkog djelovanja svih političkih opcija u Splitu u zadnjih 20 godina. To se treba promijeniti, a lako ćemo za nacionalnu politiku.

Gire: Slažem se. Zato će Puljak izgorjeti bude li stalno mantrao o HDZ-u i nacionalnim temama, a ne uhvati li se rješavati probleme Splita.

Prlić: Gire, kako se slažeš kada si bio Oparin savjetnik? To je bilo unutar ovih Matijevićevih 20 godina.

Gire: Ne razumijem pitanje.

Prlić: Kako ne razumiješ? Davor je napisao da je 20 godina bilo loše upravljanje gradom, a bio si na vlasti četiri godine.

Gire: A, to Mate. Nije Davor mislio na mene. Ja san svijetla iznimka, ha, ha.

Prlić: Mislim da je on prije mislio da si tajni agent. A čuo sam da je i dio HDZ-ovaca isto skužio. Mislite li da je upravo Oparin savjetnik za komunalu 'stvorio' Bojana Ivoševića reagirajući na svaku objavu na njegovoj 'Dnevnoj dozi splitskog nereda', naivno računajući da aktivist neće postati i političar?

Gire: Za razliku od onih koji misle da nisam smio reagirati na svaku njegovu prozivku na komunalne probleme, ja mislim da nisam pogriješio. Pa, svaka gradska vlast poziva građane da se aktiviraju na ukazivanju  problema u svojim kvartovima. Bojan je zaslužio funkciju koju sada obnaša bez obzira na svoj osebujan stil rada. Meni nije krivo što je od aktiviste postao političar. Na početku mandata sam mu rekao da u njemu nikad ne smije umrijeti oni Bojan aktivist. 

Matijević: Svaki put kad se vidimo, ne propuštam spomenuti Giri da je on stvorio Bojana. 'Dnevna doza' je bila super stvar, al' su se događale paradoksalne situacije da su predsjednici kotareva tražili pomoć 'Dnevne doze' jer je Grad ignorirao njihove zahtjeve. I onda se dogodi da Grad reagira nakon objave na toj Facebook stranici, a ne reagira nakon pet mailova od strane kotareva. Taj dio je bio loš jer su zapravo sami potvrđivali da sustav ne funkcionira i da reagiraju samo na pritiske FB stranice. Ljudi su skužili da samo preko 'Dnevne doze' mogu riješiti svoj problem što je bio vjetar u leđa Bojanovim političkim ambicijama. No, 'Dnevne doze' više nema pa pretpostavljam da nema više ni problema ni pritužbi za stanje u gradu, ha, ha.

Prlić: Gire, sudjelovao si u vlasti s Baldasarom i Krstulovićem Oparom, bi li i s Puljkom? Davore, surađivao si s Baldasarom i Puljkom, bi li s Androm?

Gire: Naravno da bih surađivao. U interesu kotara surađivao sam sa svim gradonačelnicima bez obzira na njihovu stranačku pripadnost i od svih njih sam po nešto ishodio za svoj kotar. Tako će biti i ubuduće. Dužnost svakoga predsjednika kotara je da u interesu svojih građana surađuje sa svim gradskim vlastima bez obzira na njihovu političku i svjetonazorsku pripadnost.

Matijević: S Oparom sam surađivao kao predsjednik kotara. Nekad je to bilo uspješno, nekad i ne, ali predsjednik kotara mora uvijek surađivati s gradskom vlašću neovisno o političkim preferencijama.

Gire: Davore, ti si uspio da te hvale i oni koji nisu tvoja politička opcija. Ja sam to čuo više puta na svoje uši. A i sam sam te hvalio gdje god sam stigao. To ti je najbolji dokaz da radiš dobro.

Matijević: Jedino mjerilo u politici su konkretni rezultati, a ja mislim da ih mi na Blatinama imamo nakon osam godina i vjerujem da je to razlog zašto imam podršku birača i koji nisu ideološki mi bliski, ali za kotarske izbore je to ionako totalno nebitno.  Susjede ne možeš prevariti.

Gire: Moraš ostati u kotaru što duže. Što više problema riješiš, to će ti kasnije biti lakše voditi kotar. A vidjet ćeš kad se vežeš za svoje građane i oni za tebe kako je to lipi osjećaj.

Gire: Ti si, Davore, predstavnik normalne, umjerene socijaldemokratske ljevice kao što sam i ja bio dok sam bio član Partije.

Matijević: Ideologija te definira kad se politički angažiraš, ali komunalni problemi su ono što je fokus djelovanja na gradskoj, a pogotovo kotarskoj razini.

Vaša reakcija na temu