Za vikend sunčano i vruće

Za vikend sunčano i vruće

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U petak će u cijeloj Dalmaciji prevladavati sunčano i vrlo toplo vrijeme. Temperature zraka ujutro će se kretati između 21 i 25°C, a u najtoplijem dijelu dana između 27 i 30°C. Uz obalu će tijekom dana puhati jugozapadnjak i zapadnjak, a ujutro i navečer slaba do umjerena bura, koja će se u unutrašnjosti zadržati tijekom cijelog dana. Na otocima i otvorenom moru puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. 


Slične vremenske prilike očekuju se i u subotu. Duž cijele Dalmacije bit će pretežno sunčano i vrlo toplo. Najviše dnevne temperature zraka iznosit će 30°C. Uz obalu i u unutrašnjosti puhat će slab do umjeren jugozapadni, a na otocima i otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. 

U nedjelju će u cijeloj Dalmaciji biti sunčanije i toplije u odnosu na subotu. Temperature zraka u najtoplijem dijelu dana iznosit će do 31°C. Puhat će slab vjetar, uz obalu i u unutrašnjosti jugozapadnjak, a na otvorenom moru sjeverozapadnjak. 

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49819, "");
Pregledaj komentare