Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZAHTJEV NEOSNOVAN Bunguru i Duiću Vrhovni sud odbio izvanredno preispitivanje pravomoćne presude

ZAHTJEV NEOSNOVAN Bunguru i Duiću Vrhovni sud odbio izvanredno preispitivanje pravomoćne presude

Osuđeni su za ratne zločine u Lori na ukupno 18 godina zatvora

Vrhovni sud odbio je zahtjeve Tomislava Duića i Emilija Bungura za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne presude kojom su za ratne zločine u Lori 1992. nad civilima i ratnim zarobljenicima osuđeni na 10 i 8 godina zatvora. Sud drži da su zahtjevi neosnovani. Nisu utvrdili neke nove okolnosti i činjenice koje bi pružile podlogu za preispitivanje pravomoćne presude.

Duić, koji je na čelo Vojno-istražnog centra postavljen nakon proboja iz Vukovara, te Bungur, čuvar u Lori, bili su dugi niz godina u bijegu te su dobili priliku za ponovno suđenje kada su postali dostupni. Visoki kazneni sud značajno im je povisio kazne prihvativši argumentaciju Državnog odvjetništva. Duiću su dali još godinu i po zatvora, dok je Bunguru kazna gotovo uduplana, s četiri godine i 10 mjeseci na osam godina zatvora. Kako se radi o kazni strožoj od pet godina, pritvor je obligatoran pa su ga uhitili i sproveli iza rešetaka. 

Duić, Bungur i još šestorica čuvara iz Lore uhićeni su nakon pada HDZ-a. Vodila su se dva postupka, Lora 1 za ratni zločin protiv civila te Lora 2 za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Civili koji su završili u Lori te 1992. bili su osumnjičeni za oružanu pobunu, a zanimljivo je da je optužbu u tom slučaju zastupao budući glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Vrlo je ustrajno inzistirao na procesuiranju dok postupak nije obustavljen krajem 1993. godine. 

U Lori su smrtno stradala dva civila i tri ratna zarobljenika. Bajić se Lore ponovno uhvatio u vrijeme Vlade Ivice Račana. Za ratni zločin osumnjičio je vojne policajce. Prvo suđenje je vodio Slavko Lozina i završilo je oslobađajućom presudom koja, međutim, nije izdržala test žalbe Državnog odvjetništva. Na kasnijim suđenjima donesene su osuđujuće presude za sve okrivljenike.

Vaša reakcija na temu