Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a: 'Očekujemo da će naše mjere kopirati i druge zemlje'

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a: 'Očekujemo da će naše mjere kopirati i druge zemlje'

Pohvalili su mjere Vlade

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije vrlo je zadovoljna s jesenskim paketom mjera pomoći za zaštitu gospodarstva i naših građana od rasta cijena. Cjelovit paket mjera težak je preko 21 milijardu kuna, a radi se o snažnom, pravednom i sveobuhvatnom programu koji zadržava visok rast gospodarstva, osigurava standard građana te čuva funkciju javnih ustanova. Poručuju kako je ovo još jedan paket mjera pomoći bez presedana koji potvrđuje da ova Vlada istinski razumije iznimno složene geopolitičke okolnosti u kojima se svijet nalazi te da joj je cilj održavanje visokih stopa rasta hrvatskog gospodarstva kakve do sada nikada nismo imali. 

- Svim krizama unatoč! - naglašavaju iz Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a.

Podsjećaju kako Hrvatska u drugom kvartalu ove godine ima rast BDP-a od 7.7%, a to je drugi najveći rast u cijelom EU-u, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka. 

- Ove mjere kod nas bude veliki optimizam jer pokazuju kako je vrlo izvjesno da će se rast hrvatskog gospodarstva ne samo nastaviti nego da bi ove rekorde u neposrednoj budućnosti mogli i nadmašiti. Sretni smo što su ovaj paket mjera podržale sve relevantne institucije i udruženja, od Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca pa do poljoprivrednika, ribara i sindikata. Za nas u Dalmaciji jako je bitna i cijena plina u spremnicima odnosno bocama stoga nas jako veseli što je Vlada RH jučer donijela i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata u kojoj se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP) za velike spremnike (uštede na spremniku zapremnine minimalno 500 kg iznose 925,00 HRK) i s kojoj je limitirana cijena plina u bocama sadržaja 7,5 kg i više (uštede po jednoj boci od 10 kg iznose 25,10 HRK) - stoji u priopćenju Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a kojeg potpisuje Tonći Glavina.

Osim snižene cijene plina, dodaju, momentalno olakšanje poslovanja ćemo osjetiti i zbog cijene električne energije u kategoriji ispod i kategoriji iznad 2500 kWh koja je zbog mjera Vlade RH sada i do devet puta manja od tržišne cijene električne energije. 

- Nas u Dalmaciji posebno veseli i ubrzanje procedura i značajno smanjenje troškova (nulta stopa PDV-a na solarne panele) za razvoj projekata obnovljivih izvora energije koji će svakom građaninu osigurati dostupnu i pristupačnu cijenu energije, a gospodarstvu neophodnu infrastrukturu za razvoj konkurentnih industrija. Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a i naše mnogobrojno članstvo aktivno komunicira s resornim ministarstvima i Vladom RH te donošenje ovakvih robusnih mjera pomoći gospodarstvu i građanstvu smatramo i svojim uspjehom. Sinergija gospodarstvenika i Vlade je u ovim izazovnim vremenima prijeko potrebna i neophodna kako bismo izašli iz krize - otporniji, žilaviji i jači. Kao Zajednica poduzetnika i obrtnika nastavit ćemo pratiti situaciju na tržištu u narednim tjednima i mjesecima te ćemo aktivno nastaviti komunikaciju sa resornim ministarstvima i svim drugim dionicima - zaključuju u priopćenju.

Vaša reakcija na temu