Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zajednica Susret Zajednica Susret uvelike pomaže ovisnicima: 'Brojni naši korisnici danas normalno žive'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Zajednica Susret uvelike pomaže ovisnicima: 'Brojni naši korisnici danas normalno žive'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Zajednica Susret jedna je od brojnih udruga koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Humanitarna organizacija 'Zajednica Susret' osnovana je još 1992., i to, kako navode njeni predstavnici, kao prva u Hrvatskoj koja se počela baviti problemom ovisnosti. Osnovana je, naime, s ciljem prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti, pružanja socijalnih usluga i pomoći osobama s problemom ovisnosti - bilo da je riječ o narkoticima, alkoholu, kocki ili drugim oblicima. Sjedište joj je u Zagrebu, no djeluje i na splitskom području. 

Utemeljila ju je Bernardica Juretić Rožman, diplomirana psihologinja. Danas joj je na čelu predsjednica Miroslava Rožanković, dipl. politolog. Ujedno, broji petero zaposlenika na projektima, stručnjaka u različitim područjima - riječ je o psihologu, socijalnom radniku, socijalnom pedagogu, politologu, koordinatoru projektnih aktivnosti. U rad su involvirani i educirani bivši ovisnici kao i volonteri.

'Program provodimo neposrednom suradnjom između osoba s problemom ovisnosti, njihovih obitelji i Zajednice Susret. Upravo takva suradnja pokazala se najučinkovitijom u postizanju pozitivnih rezultata u rehabilitaciji ovisnika. Veliki broj naših bivših korisnika danas uspješno živi i radi. Stručni tim, osim projektnih aktivnosti, provodi i pripremu korisnika za prihvat u psihosocijalni tretman u terapijskim centrima na području Republike Hrvatske', naveli su predstavnici.

Kroz više od četvrt stoljeća rada i djelovanja udruga je postala poznata u širem okruženju Jugoistočne Europe. Ima dva savjetovališta - u Zagrebu i Splitu - te je osnovala zasebne pravne subjekte - Dom za ovisnike 'Zajednica Susret' (ustanova), čija je ravnateljica Bernardica Juretić Rožman, i Udrugu roditelja 'Zajednica Susret' - Zagreb. Svi pravni subjekti partnerski nastupaju i nadopunjavaju se u aktivnostima i pružanju usluga. 

'Naš program utemeljen je na filozofiji 'Projekt Čovjek' ('Progetto Uomo') iz '70-ih godina prošlog stoljeća, po uzoru na talijanske komune i začetnika programa don Marija Picchia. Zahvaljujući Bernardici Juretić prilagođen je hrvatskim prilikama. Samo ime, Zajednica Susret (Comunita Incontro), preuzeto je od don Pierina Gelminija koji je razvijao terapijske zajednice po Italiji.

 Filozofija i program 'Projekta Čovjek' temelj su rada Zajednice Susret - najbitnije su značajke u posvećenosti čovjeku. Upravo je čovjek kao ljudsko biće, a ne njegov problem, u središtu rada u terapijskim centrima. 'Projekt Čovjek' kao filozofija i program, dakle, provodi se u komunama Zajednice Susret - Terapijskom centru 'Ivanovac' i Prihvatnom centru 'Cista Velika'', pojasnili su iz organizacije.

Od početka 90-ih kada je osnovana, Zajednica Susret omogućuje ovisnicima dvogodišnji program tijekom kojeg oni upoznaju sebe, prihvaćaju se kao ovisnika, rade na poboljšanju kvalitete odnosa s drugim osobama u zajednici te analiziraju bitne životne segmente kako bi spoznali problematične situacije i razloge koji su ih doveli do ovisnosti. Danas u dvjema komunama skrbi za prosječno 60 korisnika i korisnica. Kroz dva savjetovališta - u Zagrebu i Splitu - odradi se godišnje više od tri tisuće savjetodavnih razgovora.

Iza Zajednice Susret brojni su uspješno realizirani projekti, popis je dostupan na poveznici. I u ovim je trenucima aktualan niz njih.

Od 2023. do 2025. traje program 'Promijeni smjer', financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Do sljedeće godine traje i trogodišnji program 'PULS nade', koji, pak, financira Ministarstvo zdravstva. Tijekom 2023. i 2024. provodi se program 'Neću biti ROBoT', financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju. Od 2023. do 2025. traje 'Benjamin', program koji financira Ministarstvo zdravstva. 'Novi početak', program za koji je udruga ostvarila financijsku potporu Ministarstva zdravstva, počeo je 2022. te traje do 2025. Tu je i projekt 'Lutke na koncu', koji je podržala Zagrebačka županija. Ove godine udruga je korisnica i institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Budući da se, uz donacije, financira ponajprije projektno, predstavnici namjeravaju aplicirati na natječaje europskih fondova koji se tek očekuju.

Upitali smo ih i o njihovim prijedlozima promjena na razini javnih politika. Ukazali su pritom na potrebu da civilni sektor bude aktivno uključen u donošenje svih odluka, pravilnika i zakona koja se tiču njihova područja djelovanja (ovisnost, resocijalizacija, prevencija)…

Više informacija o Zajednici Susret može se pronaći na njenoj službenoj web-stranici. Građanima su predstavnici dostupni i na telefonskim brojevima 01/6040 198 (Zagreb) te 021/ 361 200 (Split) kao i preko e-mail adrese zagreb@zajednica-susret.hr.

Vaša reakcija na temu