Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zajednica tehničke kulture SDŽ-a: Udaljavamo mlade od svakodnevnih negativnih izazova
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Zajednica tehničke kulture SDŽ-a: Udaljavamo mlade od svakodnevnih negativnih izazova

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije jedna je od brojnih udruga na ovom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. 

Od 2010. godine predsjednik je Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije Ivica Pivačić, dipl. ing., koji obnaša i funkciju predsjednika udruge Dalmatinski inovatori Tesla - DALMIT, ujedno njene članice. Dopredsjednik je Gloryan Grabner, profesor iz Makarske. Inače, osnovana je 1994. te joj je sjedište na splitskoj adresi Varaždinska 53. 

Danas zajednica okuplja petnaest članica koje se bave različitim područjima kao što su astronomija, fotografija, informatika, inovatorstvo, mikroskopija, oldtimeri, radioamaterizam, robotika, ronilaštvo, zrakoplovno i brodsko modelarstvo te maketarstvo. To su: Hrvatsko mikroskopijsko društvo 'Marjan', Radio klub 'Vidova Gora', Fotoklub 'Faros', Modelarski Klub 'Sveti Petar', Oldtimer klub 'Zvonimir' - Solin, Oldtimer moto-klub 'Adria', Društvo za astronomska i ufološka proučavanja 'Orion', Aeroklub 'Sinj', Udruga informatičara 'Imotski', Ronilački klub 'Jadran', Radio klub 'Kaštilac', Ronilački klub 'Crveno jezero', Zajednica tehničke kulture grada Splita, INFORobotics i Dalmatinski inovatori Tesla.

Kao krovna organizacija za udruge koje se bave nekim od oblika tehničke kulture, ova zajednica, istaknuo je predsjednik Pivačić, koordinira njihov rad, pruža im pomoć u raznim oblicima te ih upoznaje s njima relevantnim izmjenama. Kroz svoj dugogodišnji vijek, nadalje je naveo, prati razvoj tehnike, tehnologije i znanosti te omogućava kvalitetno provođenje slobodnog vremena, profesionalnu orijentaciju, izvannastavno obrazovanje i osposobljavanje kao i stjecanje specifičnih vještina. Uvijek se potiče rad s novim naraštajima, odnosno kontinuirano se radi na pomlađivanju članstva. U udruzi su stava kako se samo tako iskustvo i vještine koje su kumulirane tijekom desetaka godina mogu prenositi i usavršavati.

'Cilj je Zajednice tehničke kulture SDŽ-a ponuditi djeci i mladima nešto novo, drugačije te ih udaljiti od svakodnevnih negativnih izazova s kojima se suočavaju u svojoj sredini. Želimo ih privući na različite radionice koje se izvode u grupama s educiranim i stručnim voditeljima. Nastojimo otkriti njihove potencijale, poticati kreativnost, suradnju, toleranciju, razvijati timski rad,  suradnju, tehničke vještine i razmišljanje...', nabrojali su predstavnici. 

U tom kontekstu valja napomenuti kako niz godina ostvaruju zapažene rezultate u promicanju tehničke kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji, poglavito u radu s mladima. Sukladno tome, dobili su - baš kao i udruge članice te njihovi članovi - mnogobrojna priznanja. Primjerice, 2006. zajednica je nagrađena godišnjom nagradom Hrvatske zajednice tehničke kulture, 2001. njenom poveljom. Jedna je od pet nagrađenih državnom nagradom tehničke kulture 'Faust Vrančić' 2021. zahvaljujući izuzetnom volonterskom radu. 

Posebnu pozornost, naznačili su predstavnici, posvećuju suradnji u provođenju programa svojih članica, stoga su i ove godine sufinancirali njih nekoliko te sudjelovali u njihovoj organizaciji. Evo o kojima je riječ... 

'Društvo za astronomska i ufološka proučavanja 'Orion' u osnovnim školama izvodi tematska predavanja na temu noćnog neba, sunca i planeta oko nas. U srednjim školama održava i internetsku radionicu na temu potrage za egzoplanetima. Održava aktivnosti kao što su 'Zimska astro-škola' za osnovnoškolce, međunarodna znanstvena manifestacija 'Dani svemira', internetski program 'Djeca znanstvenici' te međunarodni eko-projekti 'Sat zemlje' i 'Zelena čistka'.

Radio klub 'Vidova Gora' održava tečajeve za 'P' razred. Organizira izradu elektroničkih konstrukcija i samogradnje. Članovi udruge sudjelovali su na brojnim natjecanjima na kojima su osvojili brojne nagrade.

Fotoklub 'Faros' organizira edukacijski program crno-bijele fotografije za početnike te tečaj fotografija u boji. Tu je i tečaj fotografiranja kojim polaznici stječu teoretska i praktična znanja o različitim područjima fotografiranja. Ova članica organizira i 'Školu digitalne fotografije' koja se sastoji od četiriju tematskih cjelina te projekt 'Digitalna foto-mikroskopija'. Prva je ovo udruga tehničke kulture u Hrvatskoj koja je svojim članovima omogućila ne samo edukaciju mladih na području fotografije, već i mikroskopije.

Modelarski klub 'Sveti Petar' organizira rad s djecom na području osposobljavanja za upravljanje RC jedrilicama, nekoliko škola jedrenja - sve na otvorenome. Ostvaruje suradnju s Jedriličarskim klubom 'Bura' iz Makarske u vidu zamjenskih treninga jedriličara na RC jedrilicama te suradnju i s Jedriličarskim klubom 'Zenta' iz Splita.

Oldtimer klub 'Zvonimir' u Solinu organizira susret oldtimera međunarodnog karaktera te izložbe pokretno kulturno-tehničke baštine. 

Oldtimer klub 'Adria' organizira 'Dalmatinski susret oldtimer motocikla'. Krajem godine održava tradicionalnu veliku nagradu Kaštel Sućurca u vožnji i natjecanju karića-kareta.

Modelarska sekcija Aerokluba 'Sinj' donosi izobrazbu na simulatoru za radio upravljanje modelima za djecu osnovnih škola te obuku na samom terenu za sve zainteresirane. Udruga organizira i izradu jedrilice za natjecanja te 'Dane otvorenih vrata' za škole i građane.

Na području mikroskopije Hrvatsko mikroskopijsko društvo Marjan iz Starog Grada održava brojne radionice: Mikroskop kao tehničko sredstvo (Mjere opreza pri radu u laboratoriju, Osnovni laboratorijski pribor), Mikroskop i mikrobiologija (Mikrobiološki laboratorij i oprema, Sterilizacija i dezinfekcija, Uzorci za vježbe i Uzgoj bakterija i hranjive podloge) te projekt Znanost i mladi. 

Ronilački klub Jadran iz Dugog Rata održava tečajeve za napredovanje članova u više kategorije te ronilačka natjecanja prema kalendaru Hrvatskog ronilačkog saveza. Održava ekološke akcije čišćenja obale i podmorja. 

Udruga informatičara Imotski sudjeluje u organizaciji Robokup natjecanja u Imotskom i sudjeluje u pripremi monografije o Crvenom jezeru. Sudjeluje u organizaciji 'Dani otvorenih vrata ZTK Imotski' te edukaciji mladih s temama iz robotike i informatike.

Ronilački klub 'Crveno jezero' iz Imotskog organizira ekološke akcije te izložbe fotografija podmorja. Također organizira klupska ronjenja i sudjeluje u izradi monografije o Crvenom jezeru. Sudjeluje u aktivnostima Specijalne postrojbe civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ovisno o potrebama. Udruga organizira i tečajeve za razna ronilačka zvanja.

Udruga Dalmatinski inovatori Tesla - DALMIT radi na projektu 'Inovatori pokreću svijet'. Priprema izložbe o intelektualnom vlasništvu u trima terminima. U prostoru udruge odvijaju se tečajevi o patentu, industrijskom dizajnu, žigu i autorskom pravu i srodnim pravima. Zaslužna je i za radionice na temu patentiranog izuma i zaštićenog industrijskog dizajna. Njeni su predstavnici sudjelovali na  Međunarodnoj izložbi inovacija - Beograd 2023. gdje su postigli izvrstan uspjeh osvajanjem tri zlatne medalje. Kontinuirano rade na stalnoj pomoći inovatorima u realizaciji zaštite izuma, industrijskog dizajna i žiga', iznijeli su iz udruge. 

Dodajmo i kako je Splitsko-dalmatinska županija njen glavni izvor financijskih sredstava, no tu su i povremene donacije privrednih subjekata preko natječaja. Zaključno, svi građani zainteresirani za njeno djelovanje mogu se obratiti na e-mail adresu ztksdz@gmail.com.

Vaša reakcija na temu