Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŽAO MU JE ŠTO NIJE ON POGINUO S 1,41 promil alkohola odvezao suprugu u smrt

ŽAO MU JE ŠTO NIJE ON POGINUO S 1,41 promil alkohola odvezao suprugu u smrt

Optuženi se smatra krivim. Ne može prihvatiti činjenicu da mu je supruga poginula

U Splitu je počelo suđenje 29-godišnjem Željku Z. optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je koncem svibnja poginula njegova supruga A. Z. Nesreća se dogodila iza 4 sata ujutro na jadranskoj magistrali u Marini. Željko Z. upravljao je Mercedesom u vlasništvu svoje supruge koja je bila na zadnjem sjedištu iza vozača u društvu svoje kume i njenog partnera koji je sjedio kraj vozača. Popili su nekoliko alkoholnih pića u Trogiru i krenuli put vikendice optuženikovih roditelja u Marini. 

Željko Z. izgubio je kontrolu nad automobilom u zavoju. Izletio je s ceste, probio zaštitnu metalnu ogradu te betonsku i metalnu ogradu kuće. S Mercedesom je završio u dvoru na stablu masline. Iz automobila su s lakšim ozljedama izašli svi osim A. Z. koja je ispala iz vozila i ubrzo preminula. 

Dva i pol sata nakon nesreće Željku Z. izmjereno je 0,9 promila alkohola, no kasnije se utvrdilo da je bio pijaniji. U optužnici je navedeno čak 1,41 promil alkohola, kao i to da je vozio gotovo dvostruko brže od ograničenja od 50 kilometara na sat. Vještak je naveo da se radilo o brzini od oko 95 kilometara na sat, no tužiteljica Marina Matušan zatražila je od sutkinje Višnje Strinić da ga pozove na suđenje kako bi se preciznije utvrdila brzina. S obzirom na sve zapreke koje je Mercedes slomio i činjenicu da je završio na stablu, sumnja da se radilo o većoj brzini. 

'Prestrašio sam se koliko je brzo vozio'

Koji kilometar prije samog nesreće kamera je zabilježila da je Željko Z. vozio 104 kilometra na sat. Bliski susret s jurećim Mercedesom imao je svjedok M. S.

'Iznenada mi se približio bijeli Mercedes. Toliko je brzo vozio da sam se prestrašio. Bojao sam se hoću li mu se uspjeti maknuti. Vozio je između 180 i 200 kilometara na sat, a ograničenje je na tom dijelu 60 kilometara na sat. Tu je i kamera postavljena baš zbog jurcanja na toj dionici, moguće je vidjeti koliko je brzo vozio', naveo je svjedok. 

Već tada je posumnjao da će doći do nesreće jer je pred njima ležala dionica s brojnim zavojima na kojoj se nesreće često događaju. Pitao se kako će vozač Mercedesa savladati te zavoje tolikom brzinom. I zaista. Koji kilometar dalje svjedok je naišao na tragove nesreće. 

'Na kolniku su bili kotač i komadi plastike. U 4.22 sam nazvao Hitnu i policiju. Tri putnika su izašla iz auta krvavi, jedna je žena ležala kraj auta, još je bila živa, trzala je vratom. Druga žena je držala sklopljene ruke, mislim da se molila. Muškarac je govorio: 'Ženo, probudi se.' Nazvao je majku, rekao joj je da se mole. Ova nesreća me potresla, povraćalo mi se, noge su mi se tresle', opisao je svjedok. 

'Svjedok se bavi forenzikom'

Branitelj Nediljko Ivančević prigovorio je dijelovima iskaza u kojim se, kako je kazao, svjedok bavi forenzikom kao vještak prometne i medicinske struke. 

'Prenosi svoje dojmove koji tehnički nisu točni. Kamere su zabilježile brzinu od 104 kilometra na sat. Svjedok je značajan dio iskaza prilagodio svojim forenzičkim sposobnostima', konstatirao je Ivančević. 

Optuženi je inače djelo priznao tako da će se u nastavku postupka odlučivati tek o sankciji. Odvjetnik Ivančević objasnio je kako se osjeća njegov branjenik. 

'Žao mu je što on nije poginuo. To je njegov stav otpočetka. Ne želi se uopće braniti u ovom kaznenom postupku. Posljedice najviše pogađaju okrivljenika, ne može prihvatiti činjenicu da mu je supruga poginula', kazao je Ivančević. 

Na iduće ročište bit će pozvani i roditelji nastradale A. Z. s kojima je optuženi ostao u dobrim odnosima. Nisu zainteresirani za kazneni progon, no pokrenuli su postupak za naknadu štete pa bi ih tužiteljica htjela pitati jesu li ostali pri svom ranijem stavu. 

Nakon nesreće optuženom je oduzeta vozačka dozvola. Tijekom dužeg vremenskog razdoblja pet puta su ga zaustavili radi prebrze vožnje. 

Vaša reakcija na temu