ZAOŠTRILA SE KONKURENCIJA Četiri kandidata za prvu fotelju Zlatnih vrata, javila se i bivša ministrica

ZAOŠTRILA SE KONKURENCIJA Četiri kandidata za prvu fotelju Zlatnih vrata, javila se i bivša ministrica

Nansi Ivanišević predsjednica je Prokulture, u kojoj je aktivna i predsjednica Upravnog vijeća Zlatnih vrata

Za mjesto ravnatelja, odnosno, ravnateljice Zlatnih vrata, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Split, zavladalo je prilično zanimanje. Na novi natječaj stigle su četiri kuverte. O kome se točno radi službeno još nije poznato, no doznajemo da se radi o kandidaturama aktualne vršiteljice dužnosti ravnateljice Danijele Ćukušić, zaposlenice Zlatnih vrata Helene Petrinović, doajena splitske kulture Ante Kuštre te bivše ministrice prosvjete Nansi Ivanišević

Podsjetimo, na prošlom natječaju vodila se bitka između dotadašnje ravnateljice Tamare Visković, koja je poslovno stabilizirala Centar i privukla publiku te kandidata HDZ-a, profesora povijesti Ive Uglešića. Tada je Upravnim vijećem predsjedala sadašnja v.d. ravnateljice. Premda je Uglešić dobio podršku članova Upravnog vijeća koje je postavila HDZ-ova vlast, nije prošao na Gradskom vijeću. Visković je najavila da će se opet kandidirati, no ipak je odustala. Ćukušić je, pak, dala otkaz u Ženskom rukometnom klubu Split, u kojem je radila kao trenerica i tajnica te tako pokazala da ima ozbiljne ambicije u Zlatnim vratima. 

Kuštre: Ja sam zlatni kandidat

Umjesto Visković, na natječaju se odlučila okušati Petrinović, profesorica likovne kulture i umjetnosti, koja radi u Zlatnim vratima 22 godine. Počela je kao suradnica u kulturi i obrazovanju, a od 2003. godine je organizatorica kulturnih programa i predavačica. Od 2011. obnaša i dužnost voditeljice obrazovanja odraslih. Zasigurno se radi o osobi koja dobro poznaje rad ustanove te nesporno ima potrebne kvalifikacije za preuzimanje rukovodeće dužnosti. 


Evo što nam je kazao Kuštre. 

'Kandidirao sam se kao zlatni kandidat. Kulturan sam, obrazovan i zlatan. Bio sam 15 godina profesionalni novinar u rubrici Kulture Slobodne Dalmacije i filmski kritičar. Diplomirao sam na dva fakulteta i već dao zlatni pečat kinoteci Zlatna vrata. Sjedala u dvorani, s imenima filmskih redatelja i glumaca, moje su autorsko djelo i po njima je ta dvorana jedinstvena, ne samo u Hrvatskoj, nego, vrlo vjerojatno u čitavom svijetu! Prisutan sam, dakle, na razne kreativne i suradničke načine u prostoru Centra već par desetljeća. Lik sam koji ne izaziva političko-ideološke sukobe, ni s lijeva, ni s desna, već ih nadilazi u konkretnoj stvaralačkoj praksi trajne vrijednosti. Kao takav, mogao bih se nazvati kandidatom iznutra, onim kandidatom kojeg su Zlatna vrata porodila iz samih sebe, jer zlato prepoznaje zlato', rekao nam je Kuštre o svojoj kandidaturi. 

Nuić Prka: Tu su i drugi članovi Upravnog vijeća 

Petrinović i Kuštri ipak se ne daju prevelike šanse, pretpostavlja se da će se glavna bitka voditi između Ćukušić, koja uživa podršku šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića te Ivanišević, koja bi mogla biti opcija po volji gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. 

Predsjednica Upravnog vijeća Kristina Nuić Prka najavila je fer i pošteno natjecanje te da će se izabrati najbolji kandidat temeljem predstavljenog programa. Nuić Prka je inače aktivna u udruzi Prokultura čija je predsjednica i utemeljiteljica Nansi Ivanišević. Večeras su zajedno na večeri Prijatelja šansone posvećenoj Charlesu Aznavouru

'Istina je da smo prijateljice, no to neće i ne smije imati utjecaja na izbor ravnatelja. Osim toga, tu su i drugi članovi Upravnog vijeća', kazala nam je Nuić Prka.   

Nansi Ivanišević imenovana je za ministricu prosvjete i sporta 1999. godine, a kratko je bila i savjetnica bivšeg gradonačelnika Željka Keruma, nakon čega se vratila u Ured državne uprave. Kao stipendistica francuske Vlade stekla je zvanje magistrice kulturnih politika na Institutu političkih znanosti u Grenobleu, doktorirala je na temi 'Komuniciranje između dionika u kulturi, obrazovanju i turizmu: primjer turističke kulture'. Dobitnica je odličja bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za doprinos u promicanju francuske kulture u Hrvatskoj. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Ivanišević za izaslanicu u Međunarodnoj organizaciji frankofonije. O svojoj kandidaturi večeras nije htjela razgovarati.   

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(42775, "");
Pregledaj komentare