Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZAPELO NA MARJANU Uređenje Botaničkog vrta Splićani će platiti 10 milijuna kuna: 'Radi se o iznimno osjetljivom području'

ZAPELO NA MARJANU Uređenje Botaničkog vrta Splićani će platiti 10 milijuna kuna: 'Radi se o iznimno osjetljivom području'

Posao koji je preuzela tvrtka predsjednika splitskog HDZ-a ugovoren je na 1,2 milijun kuna bez PDV-a

Revitalizacija Botaničkog vrta na Marjanu, koja se provodi u sklopu projekta Marjan – Brdo prošlosti, oaza budućnosti, koštat će Splićane 10 milijuna kuna. Naime, na projekt za financiranje iz EU fondova prijavljen je značajno manji iznos od ukupno ugovorenih 11,5 milijuna kuna. U međuvremenu je obnova poskupila 10 posto pa tako na kraju ispada da će europski novac participirati tek s nekih 2,4 milijuna kuna, dok će ostatak od 10-ak milijuna kuna zakrpati gradski proračun. 

Evo što su nam kazali u Gradu Splitu. 

'Kao korisnik bespovratnih sredstava, Javna ustanova Park šuma Marjan je u projektnoj prijavi, koja je sastavni dio ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, navela vrijednost radova za provođenje aktivnosti revitalizacije Botaničkog vrta u iznosu od 3.246.005,13 kuna s PDV-om. Iznos je procijenjen temeljem podataka upravitelja Botaničkog vrta te temeljem izrađene studije uređenja park-šume Marjan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. 

Bespovratna sredstva računaju se na prijavljeni iznos iz projektne prijave, sve ostale troškove pokriva investitor o vlastitom trošku, za što je dobio suglasnost bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare', stoji u odgovoru Grada Splita. 

Na provedenoj javnoj nabavi angažiran je izvođač radova Teh-gradnja, koja je u posao kao podizvođača krajem prošle godine uvela Cvjetko d.o.o., tvrtku u vlasništvu predsjednika splitskog HDZ-a Vice Mihanovića. 

Kako nam je pojašnjeno, Teh-gradnja je zapala u poteškoće s nabavom više od tisuću biljaka za obnovljeni vrt pa su se za pomoć obratili Cvjetku d.o.o. koji se inače bavi hortikulturom. 

Direktorica Cvjetka nije jučer htjela o vrijednosti ugovorenih radova zbog njihovog poslovnog odnosa s izvođačem radova. U Gradu Splitu, pak, kažu da je nabava i doprema biljnog materijala pogođena u iznosu od 1.245.585 kuna bez PDV-a te da se radi o sastavnom dijelu ugovora s tvrtkom Teh-gradnja. 

'Napominjemo da neke od biljaka u ovom trenutku neće biti moguće nabaviti, što zbog nemogućnosti nabave ili zabrane uvoza na teritorij EU pa će točan iznos nabavljenog sadnog materijala biti poznat nakon završetka provedbe projekta, kada će biti dostupni podaci o višku i manjku izvedenih radova', kažu u Gradu Splitu. 

Rekli su i par riječi o poskupljenju radova do kojeg je došlo zbog nepredviđenih okolnosti. 

'Investitor će točne iznose ulaganja u Botanički vrt imati na kraju provedbe projekta obzirom da su se tijekom gradnje pojavile nepredviđene okolnosti koje su iziskivale dodatne radove. 

Dogodile su se izmjene projekta te neke od troškovničkih stavki nisu konzumirane. Na kraju provedbe projekta bit će sumirani svi viškovi i manjkovi te će biti poznata točna visina ulaganja u ovaj projekt. 

Za sada je investitor potpisao četiri dodatka ugovoru s izvođačem radova kojima je ukupna vrijednost radova povećana za 10 posto ukupne vrijednosti ugovora. Napominjemo da neke od troškovničkih stavki nisu konzumirane te ćemo stvarnu vrijednost ulaganja imati na kraju', kažu u Gradu Splitu. 

Pitali smo i oko završetka radova. 

'Trenutno potpisani ugovor ima rok za konačni obračun i primopredaju objekta do 31. srpnja 2022. Obzirom da se za aktivnost projekta revitalizacije Botaničkog vrta radi o situacijama koje investitor nije mogao predvidjeti te je za utvrđivanje problematike bilo potrebno provesti detaljna istraživanja kako bi se ustanovilo da daljnja ulaganja u objekt neće imati utjecaja na potencijalne dodatne financijske posljedice te kako se radi o građevinskim i hortikulturnim radovima na iznimno osjetljivom području koje zahtjeva dodatne opservacije prilikom svakog zahvata, navedeno je dovelo do kašnjenja u provedbi ovog projekta na što investitor nije imao utjecaja, niti je mogao predvidjeti', odgovaraju u Gradu Splitu.

Vaša reakcija na temu