Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP ZAPLJENA U LUCI PLOČE: 'Kavački klan' ostao bez pola tone kokaina

ZAPLJENA U LUCI PLOČE: 'Kavački klan' ostao bez pola tone kokaina

U potjeri su za osobom koja je policiji otkrila na kojem brodu je kontejner s narkoticima

Povijesna zapljena 575 kilograma kokaina u luci Ploče uvod je u novi krvavi obračun 'kavačkog klana' s konkurentima na tržištu droge, piše Srbija danas. Nitko od pripadnika ovog klana nije uhićen prilikom pokušaja preuzimanja narkotika zapakiranih u kontejner banana iz Južne Amerike, ali, s druge strane, netko od konkurenata je očigledno policiji otkrio da kontejner stiže u Hrvatsku. Šteta koju je pretrpio klan je ogromna i mjeri se desetinama milijuna eura. Istovremeno, hrvatska policija traži krticu koja je 'kavčanima' u posljednji tren dojavila da ne dolaze po brodski kontejner jer se za njih sprema sačekuša specijalaca.

Ovako dobro obaviješteni izvor iz srpske policije tumači ono što će uslijediti poslije policijske akcije u Pločama.

- I hrvatski dužnosnici su medijima izjavili da je droga bila namijenjena susjednim državama, kao i da nastavljaju surađivati na ovom slučaju sa zemljama iz regije - kaže ovaj izvor i dodaje da svi podaci ukazuju da je riječ upravo o 'kavačkom klanu'.

- Srpska policija ima podatke da je, usprkos seriji uhićenja 'kavčana' u Beogradu i Crnoj Gori, kanal za transport južnoameričke droge i dalje funkcionalan. Sada su ostali i bez pola tone kokaina i bez novca kojeg su morali unaprijed isporučiti. Ako znamo da je rat između kavčana i škaljaraca, u kome je do sada ubijeno više od 50 ljudi, počeo zbog nestanka 300 kilograma droge, jasno je da će ova skoro duplo veća zapljena izazvati nove obračune. Prvi će morati stradati onaj tko je policiji 'prodao' ovu pošiljku droge - kaže sugovornik.

Srpski ministar policije Aleksandar Vulin upravo je na to nedavno upozorio.

- Potpuno smo svjesni da se 'kavački klan' neće odreći Srbije kao tržišta narkotika, ali ni kontrole nad putevima droge za zapadnu Europu. Vođe 'kavačkog klana' su slobodne, nalaze se u zapadnoj Europi i Crnoj Gori. Intenzivno rade na obnavljanju mreže - rekao je Vulin.

Da su 'kavčani' dobro umreženi u regiji, potvrdila je i likvidacija albanskog mafijaškog šefa Bardoka Planaja, poznatog i pod nadimkom Kum.

Planaj je bio glavni osumnjičeni u nekoliko mafijaških istraga, uključujući šverc droge, pranje novca, a pred potjerom talijanske policije njegovi ljudi su 2014. u more bacili 210 kilograma narkotika.

U sličnoj akciji talijanske policije, klan na čijem je čelu bio Planaj ostao je bez oko 600 kilograma marihuane, također bačene u more.

Planaja su likvidirala dvojica koja su na njegov rover ispalila 132 metka u blizini kuće u kojoj je živio. Albanski mediji citirali su dobro obaviještene izvore iz policije koji, kao moguće ubojice, navode plaćene ubojice 'kavačkog klana' zbog duga u narko-biznisu.

Dio te mreže bila je nedavno uhićena ekipa Veljka Belivuka. Srpski ogranak 'kavačkog klana' je, osim za likvidacije 'škaljaraca' i ostalih konkurenata ili šverc kokaina, bio zadužen i za pranje novca.

Početkom rujna 2019. u blizini Azorskih otoka španjolska policija presrela je jedrilicu na kojoj je zaplijenjeno oko 800 kilograma kokaina, čija je vrijednost procijenjena na oko 50 milijuna eura. Posadu su činili Rus, Meksikanac i Srbin, a u Šidu su uhapšena još dva državljanina Srbije. Zanimljivo je da su neki od paketa kokaina bili brendirani slikom Gavrila Principa. Ta slika je, između ostalih tragova, policiju odvela do Belivukove navijačke grupe 'Principi'.

Također, javna je tajna da su čitava naselja na Vračaru, u Novom Sadu ili na Zlatiboru sagrađena novcem od droge.

- Činjenica je da je crnogorski 'kavački klan', za koji je radio Belivuk, imao svesrdnu pomoć jednog dijela državnih dužnosnika, zbog čega su posljednjih godina preuzeli primat nad tržištem droge u Srbiji. 'Kavčani' su najviše novca oprali kroz investicije u izgradnju luksuznih stambenih i poslovnih objekata - ističe dobro obaviješteni izvor Srbije danas.

Vaša reakcija na temu