Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zaposlenici splitskih kladionica uče o opasnostima razvoja ovisnosti o kocki

Zaposlenici splitskih kladionica uče o opasnostima razvoja ovisnosti o kocki

Odgovorno sudjelovanje u igrama na sreću prioritet djelovanja Hrvatske udruge za igre na sreću

Cilj nam je kontinuirano raditi na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju u suradnji s vrhunskim stručnjacima, istaknula je Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću (HUZIS) tijekom dvodnevne edukacije za zaposlenike kladionica. U svrhu unaprjeđenja društvene odgovornosti u igrama na sreću, edukaciju provode izv. prof. dr. sc. Neven Ricijaš i dr.sc. Davor Bodor, spec. psihijatar.

- Kao priređivači igara na sreću svjesni smo da prvo moramo krenuti od sebe i konstantno ulažemo u edukaciju naših zaposlenika. Poučeni iskustvom u Zagrebu, odlučili smo edukaciju provesti i u Splitu, a sve s ciljem da naši djelatnici steknu što kvalitetniji uvid u industriju igara na sreću i kako od razvoja ovisnosti o kockanju zaštiti osjetljive društvene skupine - poručila je Mateković.

Neven Ricijaš naglasio je kako je za kvalitetno razumijevanje industrije igara na sreću nužno poznavati pravne okvire i cjelokupni društveni kontekst u Hrvatskoj.

- Industrija igara na sreću vrlo je kompleksna i pri kreiranju programa edukacije posebno smo vodili računa o upoznavanju polaznika sa svim rizicima koji proizlaze iz neodgovornog sudjelovanja u igrama na sreću. Izuzev na kockanje odraslih, naglasak smo stavili na kockanje maloljetnika, odnosno psihosocijalne probleme koje proizlaze iz njihovog kockanja, standarde zaštite u priređivanju igara na sreću te standarde njihovog oglašavanja. Drago nam je što je HUZIS prepoznao važnost edukacije svojih zaposlenika i što smo ostvarili uspješnu dugoročnu suradnju - naglasio je Ricijaš.

Dr. Davor Bodor zaključio je kako je jedna od najvažnijih stavki za koju žele da svi polaznici ponesu s edukacije jest prepoznavanje tog ključnog trenutka kada je igrače za koje procijene da su u riziku od razvoja ovisnosti potrebno uputiti da nazovu besplatan broj telefona za pomoć 0800 200 005. 

- Polaznike smo upoznali i sa simptomatologijom ovisnosti o kockanju, kako se ona razvija i liječi - pojasnio je Bodor.

Helena Bandalović je u ime Splitsko-dalmatinske županije rekla da je zadovoljna jer se ovakav tip edukacije održava baš u našoj županiji i što su priređivači igara na sreću prepoznali važnost kontinuiranog ulaganja u prevenciju razvoja ovisnosti o kockanju

- Prioritet naše županije je kontinuirana zaštita ugroženih društvenih skupina, osobito maloljetnika i djece i držim posebno važnim činjenicu da će zaposlenici kladionica ovom edukacijom steći i važan uvid u psihosocijalne probleme koje proizlaze iz njihovog kockanja - poručila je Helena Bandalović.

Vaša reakcija na temu