Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZAŠTO GRAD KRUZERIMA NE NAPLAĆUJE MAKSIMALAN IZNOS? 'Split pušta u vjetar dva milijuna kuna'

ZAŠTO GRAD KRUZERIMA NE NAPLAĆUJE MAKSIMALAN IZNOS? 'Split pušta u vjetar dva milijuna kuna'

Riječ je o neiskorištavanju mogućnosti da kruzeri plaćaju najvišu turističku pristojbu predviđenu zakonom

Mostov vijećnik Ante Bradarić Šljujo uoči sjednice Gradskog vijeća poručio je kako Grad Split pušta u vjetar dva milijuna kuna. Riječ je o neiskorištavanju mogućnosti da kruzeri plaćaju najvišu turističku pristojbu predviđenu zakonom.

Podsjetimo, umjesto maksimalnih 2000 kuna za brodove kapaciteta od 50 do 200 putnika, Grad Split je odlučio naplaćivati 1000 kuna. Za kruzere kapaciteta od 1001 do 2000 ljudi, umjesto mogućih 20.000, Banovina bi naplaćivala 10.000 kuna.

Gradonačelnik je, navodi, podigao prirez za 50 posto, predlagao je podizanje paušala za privatne iznajmljivače, a njegov prijedlog je ne iskoristiti  zakonsku maksimalnu cijenu, nego predlaže gotovo 50 posto nižu visinu turističke pristojbe za kruzere. 

- Time će Split uprihoditi gotovo 2 milijuna kuna manje od onoga što mu zakon omogućava. Da ne koristimo priliku zaraditi dodatnih dva milijuna kuna koji se po Zakonu moraju namjenski trošiti za poboljšanje javne i turističke infrastrukture te za projekte i programe održivog razvoja, ali se zato građane grada Splita se dodatno oporezuje - ustvrdio je Bradarić Šljujo.

Stoga će predložiti na sjednici maksimalnu cijenu.

Vaša reakcija na temu