Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HVZ Zašto je opozvan helikopter koji je išao spasiti stradale? Banožić zatražio istragu

Zašto je opozvan helikopter koji je išao spasiti stradale? Banožić zatražio istragu

Inspektorat će utvrditi je li bilo propusta

Ministarstvo obrane najavilo je istragu o tome je li bilo propusta pri opozivu helikoptera koji je jučer prvo poslan prema unesrećenima u avionskoj nesreći na Braču, a zatim, nakon 15 minuta, vraćen nazad, javlja Index.

Jučer se na Braču srušio sportski zrakoplov Cessna kod Pustinje Blaca. U avionu su se nalazili pilot i dva putnika koji su u padu ozlijeđeni. Iako je sve prošlo dobro, treba reći da se dogodilo nešto što se nije dogodilo nikad prije.

Netko je iz nepoznatog razloga odlučio da se helikopter koji je poslan prema unesrećenima na Braču vrati samo 15 minuta nakon uzlijetanja. Danas je stigao odgovor Ministarstva obrane.

'Za korištenje i pomoć Oružanih snaga Republike Hrvatske u traganju i spašavanju postoje propisane procedure Glavnog stožera OS RH koje provodi Hrvatska vojska i kojima je definiran način na koji se angažiraju snage, kao i redoslijed i odgovornost svih sudionika. Navedene procedure uključuju i zahtjev za angažiranje zračnih snaga putem Operativnog centra civilne zaštite. 

Ministar obrane zatražio je od Inspektorata obrane da utvrdi je li u ovom slučaju bilo otklona u Hrvatskoj vojsci u odnosu na propisane procedure Glavnog stožera OS RH', stoji u odgovoru Ministarstva obrane.

Dakle, sad je na inspekciji da utvrdi tko je kriv za ovaj propust, o kojem je jučer prvi više rekao šef HGSS-a Josip Granić.

'Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice. Mi imamo dežurnu ekipu u Divuljama i ona je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje su krenuli i na pola leta su opozvani nazad', ispričao je Granić.

'To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno zašto jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom.

Ali na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma, gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu', opisao je Granić što se dogodilo, dodajući da je cijela ekipa konsternirana i da smatraju da se ovakve stvari, iako je sustav velik, ne bi smjele događati. 

Vaša reakcija na temu