Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Završen projekt 'Zaželi sretniju starost'

Završen projekt 'Zaželi sretniju starost'

Svečanost je održana u Zlatnim vratima

Održana je završna svečana konferencija projekta 'Zaželi sretniju starost'

- Sve ono što smo doživjeli protekle dvije godine i činjenica da smo osvojili europska sredstva u punom iznosu za vaše zapošljavanje i za vašu edukaciju, ali i za pomoć više od dvjesto ljudi u gradu Splitu koji su trebali ne samo nekoga tko će im pokucati na vrata, nego i nekoga tko će postati produžena ruka njihove obitelji, dokazi su uspjeha ovog projekta - kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš na završnoj svečanoj konferenciji projekta 'Zaželi sretniju starost' održanoj danas u kinoteci Zlatna vrata na kojoj su polaznicama tečajeva podijeljena 43 uvjerenja. 

Današnji događaj bio je u organizaciji Grada Splita i Centra Zlatna vrata koji je proveo edukaciju za polaznice, dok su dio praktične nastave odradile su u Centru Juraj Bonači.

Uvodne pozdravne riječi i čestitke polaznicama na današnjoj su svečanosti uputile pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo, te u ime domaćina, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata voditeljica obrazovanja i andragoška djelatnica, Helena Partinović i ravnateljica Danijela Ćukušić.

Žene zaposlene u projektu 'Zaželi sretniju starost' su završile s pohađanjem programa osposobljavanja za njegovateljice, gerontodomaćice, slastičarke te tečaja engleskog jezika. Osposobljavanja je proveo Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje 'Zlatna vrata' čime su polaznice stekle znanja, vještine i formalnu naobrazbu koja će povećati njihovu zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada. Projekt 'Zaželi sretniju starost' provodi Grad Split zajedno s partnerima Centrom za socijalnu skrb Split, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Regionalnim uredom Split i Katoličkom udrugom Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama. Sve aktivnosti, uključujući i edukaciju 50 zaposlenih žena u cijelosti su financirane iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je 8.306.340,00 kuna.

Projekt je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Temelji se na smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, pogotovo uzevši u obzir da su kao sudionice ovih aktivnosti uključene žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Cilj projekta je, pored povećanja kvalitete života krajnjih korisnika, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, što se postiže upravo provođenjem navedenih programa obrazovanja. U projekt je kroz 24 mjeseca bilo uključeno 229 korisnika kojima se pružala potrebna pomoć u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.), pružanje podrške kroz razgovore i druženje, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima itd. 

- Bitno je napomenuti da se ovdje radi o aktivnostima potpore i podrške osobama u njihovim kućanstvima. Projekt je namijenjen starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju kojima je potrebna potpora i podrška u svakodnevnom životu, a žive na području grada Splita, uz uvjet da predmetna usluga potpore i podrške nije osigurana iz sredstava državnog proračuna ili drugog javnog izvora. Osobe u nepovoljnom položaju su između ostalog osobe s invaliditetom, osobe s mentalnom retardacijom, kronični bolesnici i slično neovisno o starosnoj dobi. Korisnici su također dobivali paket u mjesečnoj vrijednosti od 200 kuna - poručuju iz Grada.

U listopadu 2018. godine na određeno vrijeme od 24 mjeseca zaposleno je 50 žena koje su duže vrijeme bile u potrazi za zaposlenjem, te viši savjetnik-koordinator za vrijeme trajanja projekta. Za potrebe realizacije projekta, nabavljeno je 50 ženskih gradskih bicikala kako bi se jednostavnije i brže obavljale aktivnosti i kretalo između korisnika.

Kroz provedbu ovog projekta je prepoznata potreba pomaganja u zajednici, a sami projekt je višestruko koristan za sve sudionike u njemu, te vjerujemo da će Grad Split s ciljem nastavljanja aktivnosti uskoro dobiti odobrenje za projekt 'Zaželi sretniju starost 2' koji je prijavljen u srpnju 2020. godine kada su se stekli uvjeti, a u sklopu poziva 'Zaželi - Program zapošljavanja žena – faza II'.

Vaša reakcija na temu