Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić Po prvi put održano inovativno Match Race natjecanje s fokusom na održivu budućnost hrvatskog turizma

Po prvi put održano inovativno Match Race natjecanje s fokusom na održivu budućnost hrvatskog turizma

Pod motom 'Održiva budućnost hrvatskog turizma'

Turističko-ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, organizirala je manifestaciju Dani adventa - FitSplit RCK koja se održavala proteklih pet dana u Splitu. Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva: kuhare, konobare, slastičare, komercijaliste i hotelijersko-turističke tehničare, kroz prizmu održive budućnosti hrvatskog turizma.

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, gdje su imali zadatak pripremiti jelo, po principu zero waste namirnica pri kuhanju, Match Race Cocktail na kojem su morali osmisliti koktel, prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism gdje su trebali kreirati video priču koja predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma.

'Trenutno imamo više od dvadeset hrvatskih škola, ali ideja je odlična i dinamična te će biti format koji ćemo pokušati prezentirati prema vanjskim partnerima i u budućnosti raditi na višoj razini, sa školama iz inozemstva, kroz asocijaciju AEHT', rekao nam je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Učenici su, kao nositelji manifestacije, imali zadatak pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma. Predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti iz Dubrovnika, Splita, Opatije, Pule, Zaboka i Osijeka sudjelovali su i na Enteru, najvećoj konferenciji o obrazovanju, gdje je održano i natjecanje učenika.

'Djeca nisu bila unaprijed pripremljena i surađivali su s partnerima, koje ranije nisu upoznali već su trebali pokazati svoj nivo obrazovanja i kompetencija koje su do sada stekli kroz srednjoškolsko obrazovanje, na način koji im je onemogućio raniju pripremu i automatizaciju', objasnila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i vidljivosti Projekta RCK. 

Žiri je imao pune ruke posla u dinamičnom natjecanju koje je bilo možda i najposjećeniji dio Enter konferencije. Petar Jureško, član žirija, pojasnio nam je kriterije ocjenjivanja natjecatelja: 'U ugostiteljstvu je najvažnija komunikacija, osmijeh koji zadržava i privlači gosta, kao i sama prezentacija koktela ili jela. Učenici su se snašli odlično, moram pohvaliti njihove mentore, ali i same učenike koji su se odvažili doći na ovakvo natjecanje'.

S natjecanja, koje je osmišljeno kao vjerna simulacija ugostiteljstva u praksi, učenici odlaze puni dojmova:

'Ovo mi je već treće natjecanje, zahvaljujući mojoj Turističko-ugostiteljskoj školi Split, koja me uvijek prijavljuje i na tome sam baš zahvalna. Iz svega sam naučila kako je najvažnije ne stati u trenutku stresa već nastaviti raditi ono što znaš i sve na kraju bude dobro!', rekla nam je Domina Dužević, jedna od natjecateljica.

Dugo očekivano proglašenje pobjednika, impresivnom koreografijom su otvorile djevojke iz splitskog Plesnog studija Clique, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i nagrada. 

Pobjednica natjecanja u spravljanju hotela bila je Petra Milijević, učenica Ugostiteljske škole Opatija, koja je osvojila prvo mjesto koktelom 'Plavetnilo Jadranskog mora'. Svoje oduševljenje pobjedom nije skrivala: 'Osjećam se jako uzbuđeno, sretno i ponosno! Ovo natjecanje me pripremilo za životne izazove koji me čekaju, koji neće biti očekivani nego iznenadni!'.

Najbolji kuharski par, s jelom 'Dalmatinski gušt', bili su Pero Bošković, učenik splitske Turističko-ugostiteljske škole i Josip Horaček iz Ugostiteljske škole Opatija. Poručili su kako im je nit vodilja bila izvorna dalmatinska kuhinja, a faktor iznenađenja, inherentan natjecanju, odlična priprema za nepredvidljivost radnog okruženja koje ih očekuje.

Matija Jakopec iz Zaboka i Larisa Matić iz Osijeka, izradili su pobjedničku prezentaciju kojom su opisali komparativne prednosti održivog turizma u kontekstu Splitsko-dalmatinske županije, njezine povijesti, sporta i kulture: 'Prvi put smo u Splitu i baš nam se svidjelo. Ideja natjecanja je odlična i jedva se čekamo vratiti u ovaj lijepi grad!', poručio je pobjednički par.   

Organizatori su se pobrinuli da pobjednici dobiju vrijedne nagrade. Petra Miljević je osvojila profesionalni set za pripravak koktela, pobjednički par kuhara profesionalne noževe, a Matiji i Larisi će se ostvariti želja za povratkom u Split, jer su osvojili vikend aranžman u Radisson Blu Resort ̨̨̨& Spa, Split.

Dodajmo kako će se večeras, u restoranu Velum, održati svečano zatvaranje petodnevne manifestacije Dani Adventa - FitSplit RCK, koja je pokazala kako održivi turizam ne mora biti samo često korištena floskula već kroz angažman mladih, stvarna budućnost hrvatskog turizma.

Vaša reakcija na temu