Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZAVRŠENO SUĐENJE ZA UBOJSTVO U OMIŠU Ringwald dva puta izbačen iz sudnice, Pirić se izrezao žiletom u zatvoru

ZAVRŠENO SUĐENJE ZA UBOJSTVO U OMIŠU Ringwald dva puta izbačen iz sudnice, Pirić se izrezao žiletom u zatvoru

Presuda će biti objavljena u ponedjeljak

Uz prilično problema danas je privedeno kraju suđenje za ubojstvo Karmelina Fistanića kojeg je prije dvije godine u Omišu smaknuo motorist sa šest hitaca u glavu. Državno odvjetništvo drži da je to bio Stjepan Ringwald, kojem su pomagali Vlado Zolota i Fistanićev bivši poslovni partner Jerko Pirić, optužen za paljevinu plažnog objekta u kojem su držali kafić. 

Sutkinja Ivona Rupić htjela je ovaj tjedan završiti suđenje jer bi bez presuda optuženici izašli na slobodu za mjesec dana. Jučer je Stjepan Ringwald tražio izuzeće sudaca i tužitelja, to mu je odbijeno, a istu je stvar napravio i danas. Smatra da o svom izuzeću nije mogla odlučivati sutkinja koja vodi suđenje nego je rasprava trebala biti prekinuta dok o izuzećima ne odluče zakonom predviđena tijela. 

Kao da to nije bilo dovoljno, sinoć se Pirić, koji ima čin razvodnika iz Legije stranaca i orden iz Čada, izrezao žiletom po vratu. Prebačen je u bolnicu, a danas su ga vještačili psihijatrica i vještak sudske medicine. U jednom trenutku se skljokao sa stolice pa su ga dizali i davali mu vode. 

Sutkinja Rupić sva je izuzeća odbila jer smatra da se radi o zlouporabi prava okrivljenika i odugovlačenju postupka. Ringwald je danas ponovio zahtjev, nije prestao govoriti ni nakon upozorenja sutkinje pa je naredila pravosudnim policajcima da ga udalje. Ista se stvar dogodila i kada je trebao iznijeti obranu. Odbio je jer smatra da je to nezakonito. 

'Podnio bih zahtjev za izuzećem sudaca. Nemam kome to podnijeti. Neka ide u zapisnik', tražio je Ringwald. 

'Uskratit ću vam pravo. Pokorite se inače ću vas izbaciti. Uskraćujem vam pravo na traženje izuzeća', reagirala je sutkinja. 

'Vi niste tu da bacate bombe, već da provodite zakon. Ne vrijeđam. Govorim po zakonu. Ne mogu me tretirati kao broj. Nemam kome podnijeti zahtjev. U sudnici su osobe koje nisu mogle odlučivati o izuzeću. Dužni ste obustaviti rad. To je tako jer tako piše u zakonu', navio se Ringwald. 

'Prestanite pričati, izbacit ću vas', upozorila ga je sutkinja ponovno. 

'Ne vrijeđam. Ne prijetim. Imam pravo na obranu', nastavio je Ringwald. 

'Uskraćuje se pravo, izbacite ga vani', rekla je sutkinja policajcima. 

'Neka uđe u zapisnik, zašto se me izbacili? Sud krivotvori i manipulira. Pravo na pravično suđenje je zagarantirano na cijelom teritoriju RH je jedan zakon koji se mora poštivati', deklamirao je Ringwald dok su ga izvodili iz sudnice. 

'Ometao je red, povišenim tonom omalovažavao suce i pravosuđe pa je udaljen iz sudnice', izdiktirala je sutkinja u zapisnik. 

Pirić je završio u bolnici zbog rezanja žiletom. Njegova odvjetnica Doris Košta upozorila je da je došlo do određenih psihičkih poremećaja kod njenog branjenika te da je pokušao izvršiti suicid. 

'Neka se zatraži medicinska dokumentacija, imam spoznaje da ne bi mogao biti u sudnici', kazala je Košta. 

'Ona me nije dobro razumjela', kazao je Pirić te dodao da ne zna je li sam ozlijedio ili ga je netko drugi ozlijedio. 

'Rekao mi je da mu je loše, da se ne osjeća dobro i da je odveden u bolnicu', kazala je Košta. 

Vještak Antonio Alujević utvrdio je da se radi o više plićih reznih rana na vratu. To što su ozljede koncentrirane na maloj kvadraturi, upućuje da se radi o samoozljeđivanju, zaključio je. 

Pirić je nađen na podu ćelije. Psihijatrica je zaključila da nema elemenata koji bi doveli u pitanje njegovu raspravnu sposobnost. 

U bolnici su ga nakon saniranja ozljeda odveli kod psihijatra. Njemu je kazao da ne zna što mu je bilo da se izreže žiletom i da se nije mislio ubiti. Preporučena je hospitalizacija u bolnici za osobe lišene slobode. 

Ringwald svoju obranu nije iznio. Nije se nakon povratka u sudnicu, dugo zadržao. 

'Nije vrijeme. Time bih sudjelovao u kršenju zakona čemu nisam sklon', kazao je Ringwald aludirajući na zahtjev za izuzećem netom nakon što je potvrdio da je zbog zlouporabe droge osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora. 

U jeku rasprave sa sutkinjom koje je završilo ponovnim izbacivanjem, iznenada se sa stolice srušio Pirić. 

Kada je došao sebi, rekao je da nije sposoban za obranu. 

'Nisam sposoban dati obranu. Proveo sam cijelu noć u bolnici. Poslije su me vezali u samici. Oka nisam sklopio', pojadao se Pirić. 

'Gospodo draga, rasprava se vodi godinu dana i došli smo do obrana. Ovo što vi radite nije obrana. Sve ste mogli, sve ste izigrali. Svima je jasno kamo smjerate. Nema odgode', reagirala je sutkinja Rupić. 

'Nisam ponio pisanu obranu, ostala je u ćeliji', kazao je Pirić. 

'Eto vidite, on se ne sjeća da sam mu dala obranu. Vidite u kakvom je stanju', javila se odvjetnica Košta koja je tražila da Pirića vještače na ubrojivost. 

'Evidentno je da postoje duševne smetnje. Tražimo odgodu od dva dana da dođe sebi', zatražila je Košta. Rekla je i da ne zna zašto se siluje ovaj postupak. 

Pirić se požalio da ne može kvalitetno pratiti raspravu. 

Na koncu je od trojice tek Zolota iznio obranu, premda nevoljko i, kako je zaključio, pod prisilom. 

Smatra da je suludo da je sudjelovao u Fistanićevoj likvidaciji. Znao ga je deset godina i bio dobar s njim. 

Optužnica ga tereti da se trojka okupila u njegovom apartmanu u Omišu, gdje se Ringwald odjenuo u motociklistički kombinezon te potom sjeo na Yamahu i uputio se ka mjestu likvidacije.

'Nemam s tim nikakve veze. Od 1978. živim na istoj adresi, znam gdje su kamere, nerealno je da bih se snimao s ikakvim nečasnim radnjama. Nemam veze s ovim, nedužan sam u zatvoru dvije godine', kazao je Zolota. 

Presuda će biti objavljena idući tjedan.

Vaša reakcija na temu