Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost

Dostupnost usluga u lokalnoj zajednici potiče aktivno starenje i kvalitetniji život umirovljenika

Završna konferencija projekta Aktivna i kvalitetna starost okupila je pedesetak predstavnika javnog sektora socijalne i zdravstvene skrbi, kulturnih i obrazovnih institucija te umirovljenike sa šireg splitskog područja.

Dvogodišnji projekt Aktivna i kvalitetna starost osmišljen s ciljem unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti programa namijenjenih jačanju socijalne uključenosti umirovljenika te razvoj socijalnih inovacija na području Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.

U sklopu projekta organizirano je više od 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugom maslinara Kaštela Mastrinka te udrugom za palijativnu skrb Vita plus.

Po prvi puta provedeno je znanstveno istraživanje o kvaliteti života umirovljenika na ovom području, a osim aktivnosti za umirovljenike intenzivno se radilo na programu međugeneracijske suradnje sa školama i vrtićima. Uključeno je više od 350 djece i preko 10 škola. Aktivno i zdravo starenje prioritet je nacionalnih i lokalnih politika, a Smjernice za uključivanje umirovljenika poslužit će za kreiranje prostora za projekte usmjerene upravo starijim građanima.

- Svjesni da starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove, poput socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaja gubitka emocionalne potpore, beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba, projektom Aktivna i kvalitetna starost intenzivno smo razvijali i besplatno osigurali sadržaje za starije osobe. Upravo, poticanje aktivnog starenja osiguravanjem dostupnih usluga u lokalnoj zajednici doprinosi većoj kvaliteti života umirovljenika - poručila je voditeljica projekta Dana Jurman Jakus. Također je izrazila nadu da će i socijalna inovacija Domaćin u kulturnim ustanovama dobiti svoj prostor u kulturnim ustanovama budući da su razvili i uspješno testirali neformalni program edukacije te da su neke kulturne ustanove pripremljene za uvođenje volonterskih programa usmjerenih umirovljenicima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i iz državnog proračuna (15 %).

Vaša reakcija na temu