Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zbog brojnih požara policija poslala upozorenje

Zbog brojnih požara policija poslala upozorenje

Za vikend je gorjelo najviše kod spaljivanja biljnog otpada

Proteklog vikenda na području Dubrovačko-neretvanske županije je evidentirano deset požara na otvorenom prostoru kojima je opožarena veća površina suhe trave, niskog raslinja, borove šume i trske. Najveći broj požara evidentiran je u Metkoviću, čak njih sedam, dok su preostala tri požara evidentirana u Konavlima, Trstenom i na Pelješcu.

- Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika u dva zasebna slučaja pronađeni su počinitelji i to požara koji je izbio 21. veljače, oko 13 sati u mjestu Bijeli Vir u općini Zažablje. Požar je iz nehaja izazvao 77-godišnjak ne provodeći mjere zaštite od požara prilikom spaljivanja otpada. Požar se nekontrolirano proširio na susjedne poljoprivredne površine, a ugasili su ga pripadnici JVP Metković. Iz istog razloga izazvan je i požar koji je 21. veljače izbio oko 13.45 sati u Metkoviću, a za kojeg je odgovoran 63-godišnjak. Požar se nekontrolirano proširio na susjedno poljoprivredno gospodarstvo, gdje je izgorjelo oko 100 bala sijena - poručili su iz policije.

Dodali su kako se protiv dvojice muškaraca Općinskom sudu u Metkoviću podnosi optužni prijedlog. Osim toga, policajci iz Metkovića u četiri slučaja utvrdili kako fizičke osobe krše županijsku Odluku o provođenju posebnih mjera zaštite od požara koja se odnosi na obvezu prijavljivanja spaljivanja biljnog otpada vatrogasnoj postrojbi, te će se Županiji dubrovačko-neretvanskoj dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju.

Policija je utvrdila i da je do požara u Brocama došlo prilikom spaljivanja biljnog otpada od strane 61-godišnjaka kada se vatra proširila na okolno raslinje. U gašenju tog požara, osim zemaljskih vatrogasnih postrojbi, sudjelovali su air tractor i kanader kao i vatrogasno plovilo. Policija je stoga pozvala građane na odgovorno ponašanje kada obavljaju radove u polju.

- Pored toga što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime. Temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara. Apeliramo na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno, kako bi opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveli na minimum i time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, te istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika - poručili su.

Pozvali su i sve građane koji imaju bilo kakva korisna saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima da ih o tome obavijeste.

Vaša reakcija na temu