Foto: smn.hr ZBOG KIŠE NIJE BILO PROCESIJE NA ČIOVU Proslavljena svetkovina sv. Tudora i Dan općine Okrug

ZBOG KIŠE NIJE BILO PROCESIJE NA ČIOVU Proslavljena svetkovina sv. Tudora i Dan općine Okrug

Don Ivan Jurin je govorio o kršćanstvu koje ne može biti umorno

U župi Karla Boromejskog u Okrugu, 9. studenoga, proslavljena je svetkovina sv. Tudora -  nebeskog zaštitnika župe te Dan općine Okrug. Ove godine zbog kiše nije bilo tradicionalne procesije, a svečano misno slavlje predvodio je don Ivan Jurin, kancelar Hvarske biskupije i upravitelj župa Brusje i Velo Grablje. U koncelebraciji bili su župnik don Miroslav Rubić, don Mario Buljević, don Ante Čulić, don Stipan Bodrožić, don Dražen Balić i đakon don Mirko Šarić, a misu je pjesmom animirao župni zbor kojim ravna Marija Bareta. Slavlju su nazočili brojni štovatelji sv. Tudora iz župe Okruk i ostalih čiovskih župa, kao i načelnik općine Okrug Ivica Radić sa suradnicima, objavila je Splitsko-makarska nadbiskupija.

U homiliji don Ivan Jurin je govorio o kršćanstvu koje ne može biti umorno.

- Je li se kršćanstvo nakon tolikih godina umorilo i ostarjelo? Kako nas životno iskustvo uči, alarm da netko stari jest zaboravljanje, demencija. Ako je istina da kršćanstvo stari, onda smo zaboravili nešto temeljno, nešto što je toliko važno i bez čega ništa ne može pravilno funkcionirati, a u kršćanstvu to je Bog - kazao je i pojasnio da je lako načelno priznati da Bog postoji i da nam njegova Crkva može uljepšati određene trenutke života, no zaista vjerovati da nam je život bez Boga besmislen - to je posve druga stvar. 

- Pitamo se odakle staroj, neučinkovitoj Crkvi nada da još može nešto značiti? Upravo tu nadu otkriva nam mučenik sveti Teodor - čovjek koji vidi i vjeruje da jedino evanđelje može pomladiti Crkvu, evanđelje koje donosi istinu o Isusu Kristu koji je dao svoj život kako bi podupro ljudsku nemoć i slabe ljude neprestano krijepio da svjedoče njegovu pobjedu. 


Propovjednik je istaknuo kako se ta pobjeda ostvaruje kada u životu čovjeka evanđelje ima posljednju riječ. Tek tada nitko ne može osporiti našu kršćansku mladost. 

- Ako je istina kako se tvrdi da je mladost ludost, onda jedino čovjek koji vjeruje u radikalnost evanđelja može biti toliko lud da dopusti Bogu da ga učini oruđem svojega milosrđa. Na taj način kršćanstvo ne može ostarjeti niti umrijeti jer jedino tko se daruje - taj prima; tko oprašta - bit će mu oprošteno; tko umire sebi - rađa se za život vječni i mrtav svjedoči kako kršćanstvo ne može biti niti staro niti umorno jer to mu ne dopušta evanđelje - zaključio je don Ivan Jurin.

Pred kraj misnog slavlja prigodnu riječ uputio je župnik don Miroslav Rubić. Zahvalio je svima koji su pridonijeli svečanosti ovoga slavlja, a posebno kolegi don Ivanu Jurinu i drugim prisutnim svećenicima. Čestitao je svojim župljanima blagdan sv. Tudora kao i općinskoj vlasti Dan općine Okrug. Nakon mise vjernici su imali prigodu častiti relikvije sv. Tudora. Proslava je nastavljena uz domjenak u kripti crkve.


Ovom svečanom slavlju prethodila je bogata trodnevna duhovna priprava. Nakon misnih slavlja koje su predvodili don Vladimir Smoljo, don Hrvoje Dragun i don Stanko Kačunić, organiziran je i prigodni program. Prvog dana upriličeno je euharistijsko klanjanje, drugog dana tribina pod nazivom 'Što (ne) znamo o roditeljstvu?' na kojoj je gostovao dr. sc. Toni Maglica, a na uočnicu svetkovine održan je koncert mladih zborova pod nazivom 'Mladi svetom Tudoru' na kojem su nastupili VIS Servi Dei - zbor djece i mladih župe sv. Karla Boromejskog, VIS Viatores, VIS Aurora, VIS Stella Maris, Zbor mladih Gospe u Siti - Strožanac i Zbor djece i mladih iz crkve sv. Josipa - Čiovo.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(54005, "");
Pregledaj komentare