Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Zdenac obnavlja domove, osigurao školovanje 10.365 djece. Provjerite kakva sve 'čuda' radi u Hrvatskoj, ali i u misijama
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Zdenac obnavlja domove, osigurao školovanje 10.365 djece. Provjerite kakva sve 'čuda' radi u Hrvatskoj, ali i u misijama

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje udruga na splitskom području

Zdenac je jedna od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. 

Sjedište je udruge Zdenac u Dugom Selu, no ima i ured na splitskoj adresi Ulica A. Petravića 1 te djeluje kako u domovini tako i u Africi te Južnoj Americi. Na čelu su joj predsjednica s. Ljilja Lončar, Misionarka Milosrđa koja je i inicirala njeno osnivanje 2003. u Splitu s ciljem pomaganja najpotrebnijima u Hrvatskoj i zemljama Trećeg svijeta, te potpredsjednica Nives Muše

Riječ je o neprofitnoj organizaciji temeljenoj na kršćanskim vrednotama. Bavi se socijalnom djelatnošću, duhovnošću, međunarodnom suradnjom, obrazovanjem, kulturom i umjetnošću, zaštitom zdravlja i demokratskom političkom kulturom. Njena je vizija 'život u punini po mjeri čovjek'. Misija je, pak, 'po uzoru na Isusa iz Nazareta, Misionara Milosrđa, promicati ljudske vrijednosti i biti solidaran s najpotrebnijima u društvu.'

Osnovu rada čine volonteri - kroz udrugu je u dvadeset godina postojanja prošlo njih više od 500. Zdenac je pomogao brojci od čak više od 10.000 korisnika. Njegovi predstavnici naznačili su kako je većina prihoda dodijeljena upravo njima, što dokazuje kako vjerno slijede svoju misiju. Njegovo funkcioniranje moguće je zahvaljujući donacijama fizičkih i pravnih osoba te sredstvima iz državnog proračuna i jedinica lokalne samouprave. 

'Među najvažnijima koje smo realizirali projekt je 'Moja dva kruha' za djela milosrđa u Hrvatskoj i misijama. Redovitim uplatama osiguravamo jednokratnu pomoć obiteljima i pojedincima u teškoj materijalnoj situaciji. Dijelimo božićne i uskrsne pakete našim korisnicima te starijim osobama tijekom cijele godine pakete namirnica.

Fotogalerija: Volonteri udruge Zdenac

Kroz projekt 'Zrnca dobrote' pomažemo djeci samohranih roditelja u domovini. U sklopu projekta 'Zdenac znanja - kumstvo' omogućeno je školovanje 720 djece iz misija u Tanzaniji, Ugandi, Nigeriji, Kongu, Venezueli, Kubi i Ekvadoru. Djeca su sada u osnovnoj školi, srednjoj škola, u internatu i na fakultetu. Do danas Zdenac je pomogao 10.365 djece pri školovanju.

'Odgoj u solidarnosti' program je koji se provodi kroz projekt 'Uči/m živjeti' - korisnike u Hrvatskoj, Venezueli i Tanzaniji vodimo Bogu. 'Napredovanje u mudrosti, dobi i milosti…' nit je vodilja susreta s djecom. Taj projekt sadrži praksu međugeneracijske solidarnosti te uključuje i roditelje koji s djecom uče kako mogu kvalitetno koristiti slobodno vrijeme. Za polaznike projekta i njihove voditelje organiziran je izlet u Katune Kreševo kao zajednička priprema za Uskrs.

Kontinuirano se već deset godina održava 'Ljetna misijska škola', ovogodišnja je održana na Velebitu. U njenu se okviru sastaju djeca iz cijele Hrvatske koja su u programu Zdenca. Ove godine imali smo Zdenčanku iz Tanzanije, pa su upoznavala kulturu Afrike i različitosti u svrhu prihvaćanja različitosti i razvijanja empatije za potrebite. Tu su i 'Druženja na zdencu', u novoj dvorani Zdenca, za sve one koji žele provoditi vrijeme na mjestu koje uči kako biti sretan ovdje i u vječnosti.

'Kuća mala' projekt je obnove kuće za jednu usamljenu udovicu u naselju Korušce u Dalmatinskoj zagori. Naš je projekt i obnova kuće  gluhonijemog Marijana Ivaničeka (46), njegove majke i očuha u selu Lupoglave u općini Brckovljani pored Dugog Sela kao i projekt potpune obnove kuće 'Kapljica milosrđa - za skromnu baku Anu' - spojili smo je na gradski vodovod, uveli vodu i napravili kupaonu - te obnove doma Vesne i Gorana Šeničnjaka u Lupoglavama.

U sklopu projekta 'Zaboravljena siročad u zemljama velikog siromaštva' ove godine skrbili smo o sirotištu u selu Kavumu u istočnom dijelu DR-a Kongo i Chipole u Tanzaniji. 'Moja šalica mlijeka' projekt je za 100 napuštenih starijih osoba u misijskim zemljama.

'Djeca blagoslova' projekt su koji smo posvetili djeci mnogih venezuelskih obitelji koje žive u ekstremnom siromaštvu. Brinuli smo se i još uvijek brinemo o njih 130. Mnogi od njih borave u 'posuđenim' kućama, bez vode i struje. Većina ih živi s bakama. Majke su im umrle ili su našle novog partnera. Očevi su većinom emigrirali ili su u zatvoru. Volonteri Zdenca preko dana brinu o njihovim potrebama (hrani, odjeći, zdravlju, odgoju). Prije večeri vraćaju ih u roditeljsku kuću. 



'Zdenac u Mozambiku' projekt je u mjestu Inhambane u regiji Macapulane. Obuhvaća izgradnju bunara, odnosno omogućavanje pitke vode mještanima. S istim je ciljem pokrenut projekt 'Jedan bunar život mnogima' u Tanzaniji, u pokrajini Rujewa. U Ujewi u Tanzaniji pokrenut je projekt 'Muški đački dom' - za siromašne', iznijeli su. 

Aktualni su projekti 'Moja dva kruha', 'Zdenac znanja - kumstvo', 'Odgoj u solidarnosti - Uči živjeti', 'Zrnca dobrote', 'Zaboravljena siročad', 'Moja šalica mlijeka', 'Djeca blagoslova', 'Zdenac mali za velike ljude', 'Tvoje srce, znanje, vještine i rad mogu promijeniti svijet – pridruži se.' Iz Zdenca su poručili kako će uložiti sve potrebne napore kako bi ih uspješno realizirali. No izdvojili su i one koji su im od posebnog značaja. 

Jedan je od značajnijih planiranih 'Zdenac mali za velike ljude. Posrijedi je izgradnja vrtića naziva 'Zdenac mali'. 

'U dječjem vrtiću Zdenac mali učinit ćemo sve da djeca rastu u mudrosti, znanju i milosti. Djeca su naše najveće blago, povjerena su nam da ih čuvamo, vodimo, ljubimo i odgajamo. Od najranije dobi učiti ćemo ih da žive ispunjen život temeljen na pravim vrijednostima, prepoznavanju vlastitih i tuđih potreba i talenata, usvajanju novih znanja, povezanosti s Bogom kroz molitvu i dobra djela. 

U programu vrtića stavit ćemo naglasak na: cjelovit pristup djetetu, uvažavajući individualne razvojne potrebe svakog djeteta; interdisciplinarni pristup programu, sadržajima i aktivnostima; afirmaciju životnih vrijednosti s posebnim naglaskom na humane i vjerske vrijednosti; pozitivan stav prema sebi, drugim osobama i okruženju; uvjerenje da je svaki pojedinac vrijedan u Božjim očima, uvjerenje da svaki pojedinac može doprinijeti kvaliteti svog i života zajednice izabirući put milosrđa - solidarnosti; integraciju obitelji', obrazložili su iz Zdenca. 

Osvrćući se na projekt 'Tvoje srce, znanje, vještine i rad mogu promijeniti svijet - pridruži se', pozvali su sve koji su voljni raditi na sebi i drugima, koji vjeruju da je dobra osoba ona koju nitko i ništa ne mogu spriječiti da čini dobro, koje zanima pomaganje bližnjima ili put u daleke misijske temelje te koji žele biti drugačiji da im se jave. 

'Postani volonter ili volonterka - pomaži najsiromašnijim i najpotrebitijim ljudima u Hrvatskoj. Budi stalni volonter ili volonterka - šesnaest sati mjesečno volontiraj u nekom od projekata i sudjeluj u duhovnom programu. 

Postoji opcija i povremenog volontera, srca na djelu. Mogu se prijaviti osobe, obitelji, skupine ljudi, župe, ustanove, škole i tvrtke koje će sudjelovati dva puta godišnje u nekoj od humanitarnih akcija namijenjenih domaćim ljudima u potrebi. Može se sudjelovati radom, materijalom, stvarima i novčano. Potrebno je prijaviti se u volontersku bazu zbog koordiniranja i obavještavanja o akcijama.

Postani misionar ili misionarka laik - putuj u daleke zemlje i pomogni napuštenoj i odbačenoj djeci koja žive u teškim uvjetima pogođena velikim siromaštvom i neimaštinom. Stalni misionar, pak, put je trajnog posvećivanja Bogu u službi siromaha i djece u domovini i misijama. Privremeni misionar posvećuje se misionarskoj službi u razdoblju od nekoliko mjeseci do godine dana.

Suradnici i kumovi svojom molitvom, promicanjem akcija i financijskim doprinosom omogućuj rad volontera i misionara koji mijenjaju na bolje živote siročadi, starijih i nemoćnih. Zajednički pretvarajmo tuđe nevolje i neprilike u život dostojan čovjeka na zemlji te za spas duše na nebu', podcrtali su. 

Kao što je prethodno navedeno, pod okriljem projekta 'Učim živjeti' provodi se program 'Odgoj u solidarnosti s ciljem oblikovanja cjelovitog razvoja osobnosti kod djece i prevencije neprihvatljivog ponašanja kroz prepoznavanje talenata, usvajanje novih znanja i vještina, razvoj empatije i solidarnosti te primjene usvojenih znanja i vještina u stvarnim situacijama. Ciljana su skupina djeca u dobi od devet do 14 godina s područja Dugog Sela. 


'U nedostatku interaktivnih programa odgoja za solidarnost vidimo potrebu za oblikovanjem programa odgoja za solidarnost koji će volonterima i obrazovnim djelatnicima - u formalnom, ali i neformalnom sustavu obrazovanja - pružiti znanstveno utemeljen sadržaj s aktivnostima prilagođenim lokalnim potrebama i mogućnostima. Kako bismo povećali zainteresiranost i angažman djece, prvo ćemo raditi na prepoznavanju njihovih talenata te ćemo talente usmjeriti u konkretne aktivnosti.

Razumijevanje vlastitih talenata temelj je za razumijevanje sebe i ljudi kojima smo okruženi na čemu se izgrađuju solidarnost i tolerancija kao ključni čimbenici za aktivno građanstvo, odnosno djelovanje na bilo kojoj razini društva. Empatija se definira kao sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi i primjerenog reagiranja na te emocije. Imati empatiju prema nekom znači da se možemo 'staviti u njegove cipele', odnosno da možemo zamisliti kako bismo se mi osjećali da smo u istoj situaciji. 

Empatija se može razvijati već od djetetove najranije dobi. Tijekom projekta korisnici će naučiti prepoznati i imenovati vlastite emocije te ih izraziti. Osobe koje su u stanju prepoznati svoja emocionalna stanja, razumjeti njihovo značenje te iskoristiti ono što emocija poručuje uspješnije su i sretnije', konstatirali su u Zdencu. 

Njihove su težnje generalno, dodali su, promicanje solidarnosti u praksi, međugeneracijska suradnja u kući, susjedstvu, kotaru, regiji, državi i van države. Istaknuli su i upoznavanje različitosti, izgradnju zajedništva i organiziranje druženja, baš kao i razvoj empatije te altruizma.

Za kraj trebamo spomenuti i akciju 'Snaga Božića' kojom su planirali obući 1000 djece u Africi i Južnoj Americi. Njihova misija je ispunjena. 

'Zajedno smo obukli 1054 djece u Tanzaniji, Keniji, Kongu, Ugandi, Madagaskaru, Venezueli, Ekvadoru i Kubi. Pravo je zadovoljstvo bilo gledati djecu koja prvi puta u životu biraju odjeću koju će nositi, pa nove tenisice, haljine, cipele… Prava transformacija i ne samo u odjeći, nego u raspoloženju, samopoštovanju, odvažnosti, raspoloživosti… Kako je malo potrebno da učinimo čovjeka sretnim, samo kad se malo maknemo od sebe. I mi smo tada sretni, zadovoljni, ponosni na sebe', naveli su. 

S predstavnicima Zdenca može se stupiti u kontakt preko e-mail adrese udruga.zdenac@gmail.com ili pozivom na broj 095 871 6069. 

Vaša reakcija na temu