Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zdeslav Benzon: Pazar treba renovirati, a upravitelja naći međunarodnim natječajem uz strogo propisanu kontrolu Grada
Ključna pitanja za Split Piše: Dalmatinski portal

Zdeslav Benzon: Pazar treba renovirati, a upravitelja naći međunarodnim natječajem uz strogo propisanu kontrolu Grada

Na jednom kraju tržnice mogao bi se organizirati punkt za besplatno dijeljenje neprodanog voća i povrća

Problem splitskog Pazara nije problem samo centralne tržnice u koju je zadnjih dvadesetak godina vrlo malo uloženo (vidi sliku), nego i šireg prostora oko njega, ali i ostalih prostora po nekim splitskim kvartovima kojima je gospodario Hippos. Gradska tržnica, zbog nedostatka mjesta za parkiranje, postala je uglavnom okupljalište ljudi koji stanuju bliže centru grada i turista. A da bi ostala i reprezentativna trebalo bi je potpuno renovirati, od cjelovite obnove banaka, popratnih sadržaja, uklanjanja i pronalaženja alternativnih mjesta za smještaj 'šatora' iz Hrvojeve do rješavanja neprodanih viškova i biootpada - rekao nam je Zdeslav Benzon, HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Splita.

- Na jednom kraju tržnice mogao bi se organizirati punkt za besplatno dijeljenje neprodanog voća i povrća koje prodavači više ne žele ili ne mogu nuditi. Također bi bilo dobro ponovo osmisliti pothodnik koji vodi do Pazara iz gradske luke, a danas je zapušteni prostor. Kolika je devastacija prostora tržnice bila u doba Hipposa najbolje vidimo na prostoru kotara Mertojak, ako pogledamo zatvorene prostore tamošnje tržnice. U novo vrijeme, uz glavnu tržnicu, bilo bi dobro da svaki veći kvart ima svoju, sa svježom i organski uzgojenom hranom malih proizvođača i OPG-ova - smatra Benzon.

On smatra da bi model upravljanja trebao biti međunarodni natječaj uz strogo propisanu kontrolu od strane Grada. 

- Tako bi Split napokon dobio glavni Pazar kakav zaslužuje, dijelom i natkriven sa širokom ponudom hrane, uključujući i street food. Tada bi se napokon mogao mjeriti s mediteranskim metropolama, npr. barcelonskom La Boqueriom.

Vaša reakcija na temu