Zdeslav Šantić: 'Kada dođe usporavanje svjetskog gospodarstva, Hrvatska bi se ipak trebala puno brže oporaviti nego prije desetak godina'

Zdeslav Šantić: 'Kada dođe usporavanje svjetskog gospodarstva, Hrvatska bi se ipak trebala puno brže oporaviti nego prije desetak godina'

Ustvrdio je i da definitivno treba ubrzati reforme kako bi se Hrvatska maknula s periferije

Zdeslav Šantić, voditelj analitike i istraživanja u međunarodnoj konzultantskoj kući Global Success Advisors, a donedavno i glavni ekonomist OTP banke poslao je relativno ohrabrujuće poruke s proširene sjednice Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore Split.

- Za očekivati je da i kada nastupi cikličko usporavanje globalnog gospodarstva i gospodarstva Europske unije da bi se hrvatsko gospodarstvo ipak trebalo puno brže oporaviti nego prije desetak godina - kazao je Šantić.

Odgovarajući na pitanja medija uoči predavanja koje je održao na temu 'Tko se boji krize još?' rekao je i da je hrvatsko gospodarstvo danas manje ranjivo nego u vrijeme nastanka krize 2008.godine.

- Hrvatsko gospodarstvo je danas više izvozno orijentirano nego onda. Udio roba i usluga u BDP-u je lani iznosio preko 50 posto, dok je prije desetak godina bio niži od 40 posto - predočio je.

Poručio je i da definitivno treba ubrzati reforme kako bi se povećao potencijalni rast BDP-a i Hrvatska maknula sa začelja, odnosno periferije. 

- Najbolja gospodarstva uvijek rade na uvjetima poboljšanja poslovanja i na reformama, a Hrvatska tu ima dosta problema. Dugoročno je i jedan od najvećih rizika za rast gospodarstva nedostatak radne snage, sav fokus mora biti na tome kako ublažiti taj problem. Zato se pogotovo mora ulagati u sustav obrazovanja, da se podigne kvaliteta radne snage - ustvrdio je.

Kao zanimljivost izdvojimo i riječi da Hrvatska profitira od izbora jer se provode porezna rasterećenja što povoljno djeluje na osobnu potrošnju, kao i da rast plaća u javnom sektoru u kratkom roku pozitivno djeluje na gospodarski rast. S druge strane, u godini nakon izbora, obično dođe do usporavanja gospodarskih aktivnosti, a to je, kako je rekao, zbog toga što je utjecaj države na gospodarska kretanja dosta značajan. 


- Zato očekujemo zadržavanje rasta u 2020. godini dok bi godinu iza mogao usporiti i biti ispod dva posto - podvukao je.

Predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš je kazao da je i ovo predavanje održano jer osvještavanje samih sebe pokazati gdje smo.

- Ili, kako volim reći, pametan čovjek kupuje kišobran prije kiše. Ozbiljni gospodarstvenici razmišljaju što se događa u okruženju i razmišljaju o novim tržištima - zaključio je Tomaš.

 Na kraju dodajmo da se sjednica održala u proširenom sastavu te su uz članove Gospodarskog vijeća ŽK Split sudjelovali i predstavnici lokalne i regionalne samouprave, institucija, Sveučilišta te brojnih gospodarskih subjekata.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52546, "");
Pregledaj komentare