Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ŽELE RADITI, A NE MOGU Ukrajinke na jugu Dalmacije nemaju kamo s djecom
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ŽELE RADITI, A NE MOGU Ukrajinke na jugu Dalmacije nemaju kamo s djecom

Na mjesto u vrtiću čekaju i deseci dubrovačkih obitelji

Od početka invazije u Hrvatsku je stiglo više od 18 tisuća ukrajinskih izbjeglica. Tristotinjak je utočište od rata pronašlo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a većina je smještena u samom Dubrovniku. No ne mogu se zaposliti, jer u gradskim vrtićima nema slobodnih mjesta.

Ukrajinke Oksana Paziuk i Mila Kirianova u Dubrovnik su iz ratom pogođene Ukrajine s djecom stigle u ožujku.

- Htjela bih zahvaliti ljudima koji su nas primili. Mišo i Sanja imaju svojih četvero djece, ali svaki dan dolaze pitati kako smo, to nam je bilo jako bitno u prilagodbi. Moj je suprug ostao u Ukrajini, s njim se redovito čujem - kaže za HRT Mila Kirianova iz Ukrajine.

Iako ugodno iznenađene gostoprimstvom, pa čak i ponudama za posao, s djecom jednostavno nemaju kamo.

- Zaposlila sam se u jednom restoranu gotovo odmah čim sam došla u Dubrovnik. Dok radim, moja starija kći, trinaestogodišnjakinja, čuva svoju trogodišnju sestru, ali ujedno pohađa online nastavu, što je teško uskladiti - navodi Oksana Paziuk iz Ukrajine.

- Vlasnik kuće gdje stanujemo ima trgovinu, bila bih prodavač u trgovini. On nas opskrbljuje svakodnevnim potrepštinama, ali želim raditi kako bih imala svoj novac - ističe Mila.

Na mjesto u vrtiću za svoju djecu čekaju i deseci dubrovačkih obitelji.

- Definitivno imamo problem s prostorom, tražimo stalno neke nove lokacije, ali, nažalost, zato ne možemo udovoljiti zahtjevu da inkorporiramo djecu uz Ukrajine u redovan program, nego ćemo za njih morati raditi posebne programe, koje smo zamislili da budu u popodnevnim satima, tako da se onda i ta djeca iz Ukrajine zajedno druže, da se igraju - kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Proširivanjem postojećih vrtićkih kapaciteta te zakupljivanjem novih prostora, Grad bi za nekoliko godina napokon mogao primiti svu djecu, no ovim je mladim ukrajinskim obiteljima to tek daleka budućnost.

Vaša reakcija na temu